17.8.12

Έμπολα, coca cola και βιολογικός πόλεμος

Δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο για τον Έμπολα ο οποίος μεταδίδεται μέσω της στενής προσωπικής επαφής και, ανάλογα με το στέλεχος, σκοτώνει το 90% των ασθενών.

Τι είναι όμως αυτός ο θανατηφόρος ιός και γιατί είναι τόσο επικίνδυνος; Είναι ο ιός Ebolavirus (EBOV) και η νόσος του Ebola hemorrhagic των χοίρων (EHF). Υπάρχουν τέσσερα είδη στο γένος ebolavirusς. Ο «ιός Ζαΐρ» είναι ο πρώτος που ανακαλύφθηκε και ο πιο θανατηφόρος. Προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.
Ο ζωικός ξενιστής (δεξαμενή) δεν έχει αναγνωριστεί, περιορίζοντας την έρευνα γύρω από τη νόσο. Σε κάθε εισβολή επιδημίας, η πρώτη ανθρώπινη μόλυνση πιστεύεται ότι οφείλεται σε δάγκωμα από μολυσμένο ζώο. Οι περιπτώσεις που ακολουθούν οφείλονται σε επαφή με το αίμα ή με σωματικά υγρά από ένα μολυσμένο άνθρωπο ή από την επαναχρησιμοποίηση μολυσμένων βελονών και συρίγγων. Η χρήση των συνήθων μέτρων προφύλαξης εμποδίζει την εξάπλωση της νόσου, με την επιπλέον χρήση καλυμμάτων για τα πόδια και τα υποδήματα, σε περίπτωση ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων αίματος από ανοικτές πληγές, καθώς το σώμα αιμορραγεί σχεδόν από παντού. Οι θάλαμοι απομόνωσης αρνητικής πίεσης χρησιμοποιούνται επίσης, αν υπάρχουν.
Η εξάπλωση του ιού Έμπολα μεταξύ των ανθρώπων μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ, συνιστάται όμως η χρήση μάσκας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια ή φάρμακα εναντίον του. Γι’ αυτό και τα υψηλότατα ποσοστά θνησιμότητας.

Έμπολα στην Ουγκάντα - “Αν μπορέσουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού, μπορούμε να θέσουμε την επιδημία υπό έλεγχο" 03/08/2012

Ουγκάντα-Επιδημία Έμπολα: “Αυτή τη στιγμή ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο" 06/08/2012

Ουγκάντα- Επιδημία Έμπολα: Στήνουμε θεραπευτικό κέντρο στην Καγκάντι 07/08/2012

Ουγκάντα: Σε εξέλιξη η μάχη κατά της επιδημίας Έμπολα 10/08/2012

Βιολογικός πόλεμος χαρακτηρίζεται ο πόλεμος εκείνος στον οποίο γίνεται χρήση ζώντων οργανισμών και ειδικότερα παθογόνων μικροοργανισμών με σκοπό τον θάνατο η την πρόκληση ασθένειας σε ομάδες ανυπεράσπιστων άμαχων πληθυσμών.
Ο Βιολογικός πόλεμος διακρίνεται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι όταν μια πλευρά χρησιμοποιεί παθογόνους μικροοργανισμούς με σκοπό την εξασθένηση των γραμμών του αντίπαλου. Το δεύτερο επίπεδο είναι όταν χρησιμοποιούνται σε ένα ολόκληρο θέατρο επιχειρήσεων, όπως σε μια γενοκτονία ενώ στο τελευταίο εξαπολύονται ιοί , με την χρήση πύραυλων και βόμβων οι οποίοι είναι θανατηφόροι και δεν έχουν ξανά αντιμετωπιστεί από την ανθρωπότητα.
Χώρες οι όποιες είχαν αναπτύξει βιολογικά όπλα ήταν η Ιαπωνία κατά τον Σινοϊαπωνικο πόλεμο (1931-1945) οι ΗΠΑ οι όποιες χρησιμοποίησαν την τεχνολογία των Ιαπώνων και η Σοβιετική Ένωση, η όποια είχε και τα πιο εξελιγμένα.
Τ0 1972 υπογράφτηκε η διεθνής Συνθήκη Βιολογικού Πολέμου κατά την όποια απαγορεύτηκε η παραγωγή, η φύλαξη και η χρήση των βιοχημικών οπλών. Η συνθήκη δεν απαγορεύει την ανάπτυξη αντίμετρων  ασφάλειας για οποιαδήποτε χώρα. Αν και το σύνολο των εθνών έχει υπογράψει αύτη την συνθήκη θεωρείται ότι ένας μεγάλος αριθμός χωρών έχουν ακόμα υπό την κατοχή τους τέτοια όπλα.
Πρώτη φορά βλέπουμε την χρήση βιολογικών οπλών στον Α Παγκόσμιο πόλεμο με την χρήση χημικών ουσιών οι όποιες προκάλεσαν μεγάλο σοκ στους στρατιωτικούς αλλά και προβληματισμούς όχι μονό επειδή υπήρξαν άμεσα τραγικά αποτελέσματα αλλά και επειδή άρχισε να επικρατεί μια νέα λογική, μια νέα πρακτική στην διεξαγωγή του πολέμου. Μέχρι τότε ο κάθε στρατιώτης μπορούσε κατά κάποιο τρόπο να εξασφαλίσει ανατομική του ακεραιότητα  με την έγκαιρη κάλυψη του, τώρα όμως με το βιολογικό πόλεμο κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο. Τα χημικά αέρια εισχωρούν παντού και δεν σέβονται ούτε την ζωή του στρατιώτη αλλά ούτε και του ιδίου του άμαχου πληθυσμού, ο όποιος βρίσκεται στα μετόπισθεν και στις πόλεις.
Τις περισσότερες φορές τα βιολογικά όπλα δεν προειδοποιούν τα υποψήφια θύματα τους. Κάνουν την εμφάνιση τους με ισχυρές εκρήξεις καθώς δεν χρειάζεται να δημιουργηθούν θραύσματα για να σκοτώσουν. Το μονό που χρειάζεται είναι το σπάσιμο της οβίδας και οι χημικές ουσίες διαχέονται χωρίς η πορεία τους να αναχαιτίζεται από τους βράχους και τα αναχώματα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι συνήθως τα θύματα δεν ξέρουν εάν έχουν προσβληθεί αφού δεν γνωρίζουν τι θα πάθουν και ποτέ θα το πάθουν. Τα συμπτώματα είναι δυνατό να εμφανιστούν ακόμα και στους απογόνους των θυμάτων.
Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, οι αντίπαλοι παρόλο που έφτασαν πολύ κοντά στην χρήση τέτοιων οπλών δεν προχώρησαν, λόγω των ειδικών στρατιωτικών συνθηκών που επικρατούσαν. Κυρίως όμως ο χημικός πόλεμος αποτράπηκε από τον φόβο για τα αντίποινα. Μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο και μέχρι την πτώση του τείχους του Βερολίνου στις 11 Νοεμβρίου του 1989 έχουμε τον λεγόμενο Ψυχρό Πόλεμο. Ο πόλεμος αυτός βασίστηκε στον φόβο και των 2 πλευρών για την απειλή χρήσης πυρηνικών και βιολογικών οπλών . Παρ’ όλα αυτά κατά την διάρκεια του δεν χρησιμοποιήθηκαν τέτοια όπλα.
Σήμερα υπάρχουν απειλές όχι μονό από εξτρεμιστές για μια τρομοκρατική επίθεση με την χρήση χημικών και βιολογικών οπλών αλλά και από οργανωμένα κράτη, τα όποια διαθέτουν στα οπλοστάσια τους σημαντικές ποσότητες τέτοιων οπλών. Ήδη ζούμε έναν πόλεμο στον Ιράκ επειδή ο προηγούμενος ηγέτης του αποτελούσε απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια καθώς διέθετε χημικά η βιολογικά η και πυρηνικά όπλα.
Διάφορα όπλα του βιολογικού πολέμου

Άνθρακας

Ο άνθρακας είναι ένα από τα πιο γνωστά βιολογικά όπλα αλλά και ένα από τα πιο ιδανικά γιατί οι μολυσματικοί του σπόροι είναι ανθεκτικοί, επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ανοικτό χώρο και μεταφέρονται με τον αέρα σε μεγάλες αποστάσεις.
Όταν οι σπόροι του άνθρακα εγκατασταθούν στους πνεύμονες  ενός θύματος  πολλαπλασιάζονται και παράγουν θανατηφόρες τοξίνες. Μπορεί να πεθάνει κανείς σε 4 με 7 μέρες. Ο θάνατος αφορά τουλάχιστον το 20% των περιπτώσεων μόλυνσης, ωστόσο η μόλυνση δεν είναι μεταδοτική και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικό Σιπρο.

Ευλογιά

Η ευλογιά πρωτοεμφανίστηκε το 1977 στη Σομαλία και οφείλεται στον ιό Variola Major. Όμως υπάρχει το ενδεχόμενο ότι υπάρχον δείγματα του ιού που έχουν φυλαχτεί σε εργαστήριο ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν σε βιολογικό πόλεμο. Είναι θανατηφόρος ιός μέχρι και 30%.

Ιός αιμορραγικοΥ πυρετοΥ έμπολα και μαρμπρουκ

Αυτοί οι δυο ιοί είναι ρετροϊκοι και είναι filoviruses. Επίσης τα filoviruses έχουν πανόμοια μορφολογία, πυκνότητα και ίδιο ηλεκτροχημικό προφίλ (SDS –PAGE). Κατόπιν το πιο συνηθισμένο σχήμα είναι το U με μήκος 14.000mm και η διάμετρος τους 8mm.

Ιός Έμπολα

Ο ιός έμπολα προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε το 1967. Οι ασθενείς είχαν εκτεθεί σε πράσινους πίθηκους της Αφρικής, που τους είχαν ως πειραματόζωα για να παρασκευάσουν εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας.

Πνευμονική πανώλη

Η πανούκλα είναι μια μεταδοτική ασθένεια και προσβάλλει ανθρώπους και ζώα. Ο ιός αυτός οφείλεται στο βακτηρίδιο Yesinia pestis. Το βακτήριο μεταδίδεται μόνο από μολυσμένους ψύλλους. Θεωρείται επίσης η πιο κακόφημη ασθένεια και είναι γνωστή ως μαύρος θάνατος.
Από πανούκλα εξολοθρεύτηκε το 14ο αιώνα μ.Χ. το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης. Η πανούκλα  εμφανίζεται κυρίως στις τριτοκοσμικές χώρες. Υπάρχουν 3 είδη πανούκλας βουβωνική, σηψαιμική και η πνευμονική, η όποια θεωρείται θανατηφόρα. Ο τρόπος μετάδοσης της πνευμονικής είναι από άνθρωπο σε άνθρωπο με μολυσμένα σταγονίδια και για αυτό θεωρείται ιδανική για βιοτρομοκρατικό όπλο. Επίσης έχει συμπτώματα πυρετού, πονοκεφάλου και αδιαθεσίας.
 Τουλαραιμία
Ο ιός αυτός είναι από μόλυνση που προκαλείται από ανθεκτικό βακτηρίδιο που εντοπίζεται στα ζώα. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν και τα συμπτώματα είναι  υψηλός πυρετός, ρίγος, πονοκέφαλος μυϊκοί   πόνοι, ξηροστομία, προοδευτική αδυναμία και πνευμονία. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται σε 3-5 ημέρες μετά την  έκθεση του βακτηρίου.

Πυρετός της Λάσσα 

Ο ιός αυτός εντοπίστηκε το 1969, όταν δυο καλόγριες νοσοκόμες πέθαναν από αυτόν και πήρε το όνομα του από την πόλη της Νιγηρίας. Ανήκει στην οικογένεια των ιών Arenaviridae, είναι του είδους ρετροϊός (δηλαδή βασίζεται στο ΡΝΑ) και μεταδίδεται από ζώα. Με ήπια προσβολή δεν υπάρχουν κάποιου είδους συμπτώματος για το 80% αλλά για το 20% αναπτύσσεται πολυσυστημική νόσος, η οποία είναι θανατηφόρα σε ποσοστό 50%. Κυρίως ο ιός εντοπίζεται στην Δυτική Αφρική, προσβάλλει 100.000 με 300.000 ανθρώπους και σκοτώνει περίπου 5.000 κάθε χρόνο.

Ο ξενιστής του ιού είναι ένα είδος τρωκτικού. Ο άνθρωπος προσβάλλεται μέσω της επαφής των ούρων και των περιττωμάτων των τρωκτικών με τις τροφές των ανθρώπων. Επίσης  τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε 1-3 εβδομάδες. Τα συμπτώματα είναι: πυρετός, πόνος, βραχνάδα, βήχας, εμετός, επιπεφυκίτιδα και πρωτεϊνοουρία. Κατόπιν εμφανίζονται και νευρολογικά προβλήματα όμως την απώλεια ακοής, τρέμουλο και εγκεφαλίτιδα.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει τις συνδέσεις μεταξύ του ιού Έμπολα, την πανούκλα και το συμβολισμό των Ολυμπιακών Αγώνων. 
Περιλαμβάνει συνδέσεις μεταξύ της Monsanto, η Dow Chemical, και τον  γνωστό ιό Yersinia pestis. Επίσης γνωστό ως  πανούκλα.  Έχει κατασκευαστεί από την μαύρη πανούκλα. Μπορεί να έχει τεθεί στην Coca-Cola στην Εταιρεία Εμφιαλώσεως στην ΟυγκάνταΗ Ουγκάντα είναι σήμερα εγκλωβισμένη σε ένα ξέσπασμα επιδημίας του ιού Έμπολα, που δεν είχε εντοπιστεί  προτού ταξιδεψουν οι ολυμπιακοί αθλητές, εκπρόσωποι και υποστηρικτές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μην περιμένετε πυρηνικές βόμβες ή επισκέψεις από εξωγήινους, το καταστροφικό γεγονός μπορεί να είναι η απελευθέρωση ενός ιού που θα επιφέρει ενδεχομένως την Ατζέντα 21(CODEX ALIMENTARIUS).


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...