17.8.12

Οι φονικοί σεισμοί στο Ιράν

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση της Τεχεράνης το μεσημέρι της Κυριακής. Προηγουμένως ο διευθυντής της υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, έκανε λόγο για 250 νεκρούς και περίπου 2.000 τραυματίες.
Μέσα σε έντεκα λεπτά έγινε η καταστροφή: αρχικά σημειώθηκε σεισμός ισχύος 6,4 Ρίχτερ (ή, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις 6,2 Ρίχτερ) με επίκεντρο κοντά στην πόλη Ταυρίδα στο βορειοδυτικό Ιράν. Μετά από λίγα λεπτά έγινε και δεύτερος σεισμός 6,2 Ρίχτερ (ή 6 Ρίχτερ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις), ενώ ακολούθησαν 40 μετασεισμοί. Η σεισμική δραστηριότητα έγινε αισθητή σε 110 πόλεις και οικισμούς του βορειοδυτικού Ιράν. Σε πολλές περιοχές προκλήθηκαν διακοπές ρεύματος, ενώ κατέρρευσαν και τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ συνεργεία διάσωσης με ελικόπτερα και εκπαιδευμένους σκύλους αναζητούν συνεχώς επιζώντες στα ερείπια. Η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος έστησε έναν πρόχειρο καταυλισμό για 16.000 άτομα, ενώ διέθεσε 3.000 αντίσκηνα και μεγάλες ποσότητες τροφίμων στους σεισμοπαθείς.
Μέχρι το πρωί την Κυριακής πάντως, τα συνεργεία διάσωσης δεν είχαν πρόσβαση σε τουλάχιστον 50 χωριά που επλήγησαν από τους σεισμούς. Γι αυτό οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ώρες.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ προσπαθούν να πετύχουν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δημόσια δήλωση ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ κατά του Ιράν, γράφει η εφημερίδα «Μααρίβ».
Η ηγεσία του Ισραήλ υπολογίζει ότι ο Αμερικανός ηγέτης θα κάνει παρόμοια δήλωση στο άνοιγμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 25
Σεπτεμβρίου είτε σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο φόρουμ, αλλά πριν από αυτή την ημερομηνία. Αυτή τη στιγμή η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ και η αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ προσπαθούν να δράσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

“Θα επιτεθούμε στο Ιράν το αργότερο μέχρο τον Ιούνιο του 2013,αν η Τεχεράνη δεν έχει σταματήσει ως τότε το πυρηνικό της πρόγραμμα”. Αυτή τη διαβεβαίωση θα δώσει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ.Νετανιάχου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ.Ομπάμα στη συνάντηση που θα έχει μαζί του στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Λευκό Οίκο.

Την είδηση μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ “Κανάλι 10”,το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει υποστηρίζει ότι επίκειται πρόσκληση του Νετανιάχου από το Λευκό Οίκο.

Η συνάντηση θα γίνει στη Νέα Υόρκη ή την Ουάσιγκτον στα τέλη Σεπτεμβρίου ή το πολύ αρχές Οκτωβρίου, ανέφερε το ρεπορτάζ. Ο David Axelrod, επικεφαλής στρατηγικής στην εκστρατεία επανεκλογής του Ομπάμα, έχει αναλάβει όλες τις λεπτομέρειες για τη συνάντηση και οι λόγος είναι προφανής.


Δεν είναι μόνο ότι θέλει να ικανοποιήσει το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι αλλά θέλει να πείσει το Ισραήλ να μην πρχωρήσει μόνο του στην επίθεση. Γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, η Ουάσινγκτον ανησυχεί μήπως το Ισραήλ προχωρήσει μόνο του σε επίθεση κατά του Ιράν και μάλιστα πριν από τις Αμερικανικές εκλογές.


Τη Δευτέρα, μάλιστα ρεπορτάζ σε ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα επικαλούμενα ανώνυμες πηγές από τις ΗΠΑ ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να μην θεωρεί απαραίτητο να συνταχθεί με το Ισραήλ σε μια επίθεση κατά του Ιράν ,αισθάνεται όμως υπεύθυνη για την υπεράσπιση του Ισραήλ από τους κινδύνους που θα προκαλέσει μια τέτοια ενέργεια.

Φυσικά η αρχή είναι το ήμισυ το παντός.... όταν κατέχεις όπλα τύπου HAARP

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...