29.6.12

Ποιος ο λόγος ύπαρξης των ‘Gay Pride’;

Σύμφωνα με τη wikipedia : το ‘Gay Pride’ (Φεστιβάλ Υπερηφάνειας) είναι μία σειρά εκδηλώσεων με συγκεντρώσεις, παρελάσεις, άρματα και πάρτυ από ομοφυλόφιλους και ομοφυλόφιλες (ή γενικότερα ΛΟΑΤ άτομα, όπως λέγονται) που διαδηλώνουν δημόσια την υπερηφάνεια που κάθε άτομο πρέπει να αισθάνεται για τη σεξουαλική του ταυτότητα. Παράλληλα αποτελούν και μια μορφή διεκδικήσεων από την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, με κύριο στόχο την εξουδετέρωση των αρνητικών στερεοτύπων στην οποία είναι εγκλωβισμένη η σκέψη και πρακτική πολλών ανθρώπων.

Στην Ελλάδα οι εκδηλώσεις αυτές ήρθαν τελευταία. Ξενόφερτη «μόδα» όπως πολλές άλλες. Όχι χωρίς αντιδράσεις, αν και γενικά χλιαρές. Το πιθανότερο είναι τα Gay Pride να μην εκφράζουν όλους τους ομοφυλόφιλους. Ίσως να τα θεωρούν και επιζήμια στην προσπάθεια "εξουδετέρωσης αρνητικων στερεοτύπων" με την γενικότερη εικόνα που βγάζουν για τους ομοφυλόφιλους. Όμως “the show must go on”. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και ο παράγοντας χρήμα παίζει σίγουρα, κάποιο μεγάλο ρόλο και έτσι όλο και περισσότεροι δήμαρχοι αποφασίζουν να στηρίξουν την «διαφορετικότητα». Υπάρχουν όμως, κάποιες ερωτήσεις:

Γιατί σε κάθε Gay Pride κυματίζουν οι σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου; (rainbow flag); Γιατί θα πρέπει οι ομοφυλόφιλοι να έχουν δική τους σημαία; Είναι ξεχωριστό έθνος; Δεν τους εκφράζει η σημαία του έθνους τους; Δεν ενισχύεται έτσι η διάσπαση της κοινωνίας σε κομμάτια, ομάδες και μειονότητες; Υπαρκτές ή τεχνητές. Ποιους εξυπηρετεί ο τεμαχισμός της κοινωνίας σε ομάδες που διεκδικεί η κάθε μία «τα δικαιώματά της»; Και όταν τα δικαιώματα του ενός προσβάλλουν τα δικαιώματα του άλλου, ποια θα επικρατήσουν; Πως επιχειρείται από τους ομοφυλόφιλους να κερδηθεί ο σεβασμός στα «δικαιώματά» τους και στην «διαφορετικότητά» τους, όταν οι ίδιοι προσβάλλουν (πολλές φορές βάναυσα) τα «ιερά και όσια» των άλλων (της πλειοψηφίας); Να θυμηθούμε την περσινή αφίσα με τον εύζωνα; Ή το αντιχριστιανικό παραλήρημα που ακούγεται και εκφράζεται σε πολλά gay pride στο εξωτερικό; Αφού ένας κύριος λόγος για τα Gay Pride είναι η «διεκδίκηση δικαιωμάτων», γιατί συνεχίζουν να γίνονται παρελάσεις σε αρκετές χώρες που αυτά τα δικαιώματα πλέον έχουν δοθεί (νομιμοποίηση «γάμου», υιοθεσία παιδιών); Ποιος ο λόγος ύπαρξης των παρελάσεων πλέον; Ποια άλλα «δικαιώματα» πρέπει να κατακτηθούν; Μήπως η δια νόμου υποταγή των υπολοίπων (δηλ. της πλειοψηφίας) στην ομοφυλοφιλική ατζέντα; Θα υπάρξει άραγε, τέλος στην «διεκδίκηση δικαιωμάτων» όταν και ο τελευταίος «αντιρρησίας» (δηλαδή «ομοφοβικός», δηλαδή «ρατσιστής», δηλαδή «γεμάτος μίσος», δηλαδή "εν δυνάμει εγκληματίας") βγάλει τον σκασμό ή κλειστεί σε σωφρονιστικό κατάστημα για να διαφυλαχθεί η κοινωνία από το «μίσος» του; Μήπως με τον εγκλεισμό ανθρώπων με «εγκλωβισμένη σκέψη και πρακτική» θα έχει επιτευχθεί η «εξουδετέρωση των αρνητικών στερεοτύπων»; Ή μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε ένα βήμα παρακάτω και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο οι ετεροφυλόφιλοι να περάσουν στη παρανομία, όπως «προφητικά» είχε πει ο Χάρρυ Κλυνν σε μια κασέτα του πριν τριάντα χρόνια; Πως αλήθεια, εξουδετερώνονται τα «αρνητικά στερεότυπα»; Με το θέαμα που παρουσιάζουν οι παρελάσεις αυτές σε πολλές χώρες; Έτσι πείθεται ο κόσμος ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι «φυσιολογικοί»; 

Παρακάτω είναι ένα άρθρο Αμερικάνου ομοφυλόφιλου αρθογράφου, ο οποίος, για κάποια από τα παραπάνω ερωτήματα, είναι αντίθετος με τα Gay Pride και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι ομοφυλόφιλοι θα πρέπει να μποϊκοτάρουν τα Gay Pride.

1. Κοροϊδία. Το Gay Pride είναι η πιο ορατή εκδήλωση ομοφυλόφιλων σε πολλές πόλεις. Δεν παρουσιάζει όμως θετικές ή σοβαρές εικόνες ομοφυλόφιλων ανδρών. Η εκδήλωση αυτή δεν δημιουργεί σεβασμό για τους gay από την (υπόλοιπη) κοινωνία.

2. Ενίσχυση στερεότυπων. Οι ομοφυλόφιλοι αντί να ενισχύουν τη συλλογική φήμη τους στον κόσμο, διαιωνίζουν τα αρνητικά στερεότυπα των ομοφυλόφιλων, καθώς και την εμμονή τους με το (αντρικό) σώμα και τη σεξουαλική ασυδοσία.

3. Υπερσεξουαλικότητα. Οι παρελάσεις αυτές ενισχύουν μόνο την ιδέα ότι αν είστε ένας ομοφυλόφιλος άνδρας, η σεξουαλικότητά σας είναι η ουσία της ταυτότητάς σας.

4. Καθυστέρηση προόδου. Ποιος εχέφρων νομοθέτης θα σκεφτεί ότι εκείνοι οι ομοφυλόφιλοι που βγαίνουν στους δρόμους με μικροσκοπικά εσώρουχα και λαδωμένα σώματα θα πρέπει να τύχουν ειδικών δικαιωμάτων; Δεν συμβολίζουν όλα αυτά περισσότερο ένα ναρκισσισμό παρά μια αξιοπρέπεια για ένα πάθος για  κοινωνική πρόοδο. Πως θα σέβονταν τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αν τον Μήνα της Μαύρης Ιστορίας, οι Αφροαμερικανοί έτρεχαν στους δρόμους με σαγιονάρες και κουνούσαν χάντρες;

5. Κοινωνική αλλοτρίωση. Είμαστε όλοι άνθρωποι, αλλά τα gay pride χωρίζουν την κοινωνία με δραστικό και επιζήμιο τρόπο. Από την μία η ομοφυλοφιλική κοινότητα και από την άλλη ο υπόλοιπος κόσμος. Πώς οι μη-ομοφυλόφιλοι υποτίθεται ότι θα  δουν με συμπάθεια σεξουαλικές καρικατούρες που πιπιλάνε δονητές;

6. Ξεχασμένος σκοπός. Πως επιτυγχάνεται ο στόχος του Gay Pride που δεν είναι το να γίνουν γνωριμίες με άλλους γκέι, αλλά να κερδιθεί η εκτίμηση του κόσμου για μια μειονότητα;
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...