8.6.12

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ηλεκτρονική Ταυτότητα σε όλους τους Ευρωπαίους

European e-identity plan to be unveiled this month
Οι αρχές στην Ευρώπη είναι έτοιμες να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για την εισαγωγή ενός συστήματος ηλεκτρονικής ταυτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις προτάσεις που θα παρουσιαστούν στο τέλος αυτού του μήνα.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα έγγραφο στρατηγικής που αποσκοπεί στη δημιουργία συστημάτων για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο. Στο έγγραφο αυτό - αλλά όχι στο συνοδευτικό δελτίο τύπου ούτε στο κείμενο σύνοψης για την ενημέρωση των πολιτών»- η Επιτροπή ανέφερε ότι θα προτείνει σύντομα ένα« πανευρωπαϊκό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες».

Ένας εκπρόσωπος για την ψηφιακή ατζέντα της επιτρόπου κας Neelie Kroes δήλωσε ότι η Επιτροπή «θα έχει πλήρεις προτάσεις για την ηλεκτρονική ταυτότητα στις 30 Μαΐου».

Το έγγραφο, με τίτλο «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για έναν καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά», δίνει μια γενική περιγραφή των προτάσεων για την εναρμόνιση της προστασίας μεταξύ των κρατών μελών για τα παιδιά που χρησιμοποιούν online υπηρεσίες. Περιέχει πολλές προτάσεις για την αυξημένη χρήση του στοιχείου της ηλικίας, καθώς και προτάσεις για εργαλεία αποτελεσματικού γονικού ελέγχου «σε οποιοδήποτε τύπο [ηλεκτρονικής] συσκευής και για κάθε τύπο περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των αυτών που φτιάχνονται από τον χρήστη (user-generated).

Το σύστημα ταξινόμησης της ηλικίας, το οποίο προορίζεται να τροφοδοτήσει τους νέους κανόνες προστασίας δεδομένων που λαμβάνουν ειδική μέριμνα για την ιδιωτική ζωή των παιδιών και «δικαίωμα να λησμονηθούν [τα δεδομένα]», θα είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα της αυτορρύθμισης της βιομηχανίας. Ωστόσο, η ρήτρα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας (e-ID) ανέφερε ότι ένα στοιχείο θα είναι υποχρεωτικό.

«... Η Επιτροπή προτίθεται να προτείνει το 2012 ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο για την ηλεκτρονική πιστοποίηση που θα επιτρέψει τη χρήση προσωπικών χαρακτηριστικών (ιδιαιτέρως την ηλικία) για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις ηλικιακές διατάξεις του προτεινόμενου κανονισμού περί προστασίας των δεδομένων», δήλωσε η Επιτροπή στο έγγραφο, προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να «διασφαλίσουν την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ στον τομέα αυτό σε εθνικό επίπεδο».

Στο πλαίσιο αυτό, οι βιομηχανίες αναμένεται να εισαγάγουν «τεχνικά μέσα» ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης, σημείωσε.

Η έναρξη της στρατηγικής αυτής έπεται της ώθησης που έδωσε η κας Kroes, το Νοέμβριο για την ενίσχυση της ασφάλειας του Διαδικτύου στην ΕΕ και η οποία προετοίμασε το έδαφος για τις προτάσεις για την προστασία του παιδιού. Υπογράμμισε επίσης τη λήψη νομικών μέτρων για να καταστεί ευκολότερο για τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν έναν ενιαίο τύπο Ηλεκτρονικής Ταυτότητας (
e-ID) για online υπηρεσίες ανεξαρτήτως χώρας, ο οποίος θα δώσει ώθηση προς ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση, αυθεντικοποίηση (έλεγχο γνησιότητας) και ηλεκτρονική υπογραφή (Pefias).

Ασαφείς περιοχές

Ο ακτιβιστής για τα ψηφιακά δικαιώματα κος Jim Killock, της Open Rights Group, δήλωσε στο ZDNet του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι η ιδέα ενός ηλεκτρονικού συστήματος ταυτότητας δεν ήταν κακή από μόνη της, αλλά επιθυμεί να γνωρίζει το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος.

«Υπάρχουν συζητήσεις αλλού σχετικά με την διαχείριση της ταυτότητας σε απευθείας σύνδεση - το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει αυτό», δήλωσε ο Killock. «Αυτό από μόνο του δεν είναι ένα φοβερό πράγμα, αν και μπορεί να υπάρχουν ασαφείς περιοχές όταν πχ. χρειάζεται να παρέχετε την ταυτότητά σας σε δικτυακούς τόπους που είναι discursive (;)»

«Εάν βοηθήσει στις τελικές υπηρεσίες, τότε υπάρχει πιθανώς κάτι σε ό,τι λένε, αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

Ο Killock χαιρέτησε την ιδέα της τοποθέτησης γονικού ελέγχου σε συσκευές όπως τα smartphones ή
tablets: «επειδή οι κλήσεις που ακούμε για φιλτράρισμα περιεχομένου σε επίπεδο δικτύου είναι πολύ πιο επικίνδυνες». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η γονική τεχνολογίες ελέγχου είναι μη αξιόπιστες.

Το έγγραφο στρατηγικής δήλωσε επίσης ότι η Επιτροπή θα υιοθετήσει μια πανευρωπαϊκή «πρωτοβουλία για την επισήμανση (
notice) και απαγόρευση εισόδου (takedown)» για τις ιστοσελίδες. Αυτό θα επεκταθεί όχι μόνο σε εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αλλά σε «όλες τις κατηγορίες του παράνομου περιεχομένου».

Παραμένουν ερωτήματα για το αν το σύστημα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας (e-ID) θα έχει χρήσεις πέρα ​​από την ηλικιακή κατάταξη, εάν κάθε πολίτης θα πρέπει να χρησιμοποιεί το σύστημα, με τις συνέπειες που αυτό έχει για την online ανωνυμία. Επιπλέον, το έγγραφο δεν περιγράφει τι τεχνολογία απαιτείται για την εφαρμογή του γονικού ελέγχου σε οποιοδήποτε τύπο συσκευής και ποιες βιομηχανίες αναμένεται να εφαρμόσουν αυτό, αν και οι εναρμονισμένες επισημάνσεις (
notice) και η απαγόρευση εισόδου (takedown) θα ισχύουν για το υλικό που παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα. Η Επιτροπή δεν απάντησε σε αίτημα για διευκρινίσεις επί των θεμάτων αυτών μέχρι τη στιγμή που γράφηκε αυτό το άρθρο (3/5/2012)

Έρχεται ελέω τρόικας η ηλεκτρονική κάρτα υγείας!

σχόλιο ID-ont: Μπρος γκρεμός και πίσω ...μνημόνιο με Κάρτες!!! Το ότι ήταν κατάρα το μνημόνιο είναι σε όλους μας βίωμα. Το γεγονός όμως ότι προβλέπει και την εισαγωγή Ηλεκτρονικής Κάρτας (Φακελώματος) Υγείας, φανερώνει πόσο "αλλοιωμένα" μυαλά στα θέματα προστασίας της προσωπικότητας των ανθρώπων, το συνέταξαν και το υπέγραψαν.

Δεν τους ενδιαφέρουν ούτε προσωπικά δεδομένα, ούτε τα υπερ-ευαίσθητα θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Γράφτε τα όλα σε Κάρτες-σουρωτήρια ζητάει η Τρόϊκα! Να μπαίνει ο κάθε hacker να τα σαρώνει όλα (να τα κλέβει και εξ αποστάσεως - εάν η Κάρτα έχει και τσιπάκι RFID).

Κι όλα αυτά λίγες ημέρες μετά το σάρωμα που έκαναν hackers στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση! Αυτό αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που σχεδιάζουν και υλοποιούν αυτά τα μέτρα αδιαφορούν πλήρως για την προστασία του ιδιωτικού μας βίου. Είναι ταγμένοι στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού ελέγχου και της ποδηγέτησης της ζωής των πολιτών με κάθε μέσο και κάθε κόστος. Εδώ δεν υπάρχουν λεφτά για φίλτρα για τους νεφροπαθείς και ρίχνουν λεφτά σε Ηλεκτρονικές χειροπέδες!!!

Από την άλλη υπάρχουν και οι ντόπιοι χειροκροτητές, που αντί να τους σταματούν και να μας ενημερώνουν για τους κινδύνους, τους ενισχύουν και προβάλλουν τα "θετικά" της χειροπέδας! (βλ. κατωτέρω στο δημοσίευμα).

Τέλος γι'αυτό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πριν λίγες ημέρες εξήγγειλε την Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας. Έχει διαβάσει φαίνεται το μνημόνιο και αντιγράφει τις προβλέψεις του στο πρόγραμμά του...

iatropedia: Έρχεται ελέω τρόικας η ηλεκτρονική κάρτα υγείας! Πως θα λειτουργεί

Αν τελικώς η χώρα μας διατηρήσει το μνημόνιο τότε το βέβαιον είναι ότι θα αναγκαστεί να υιοθετήσει έναν μάλλον πιο σύγχρονο τρόμο για την αντιμετώπιση των ασθενών. Οι επιταγές της τρόικας αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα επιβάλουν να υπάρχει για κάθε ασθενή μια ηλεκτρονική κάρτα υγείας.

Μάλιστα ήδη οι πρώτες προετοιμασίες έχουν γίνει μέσω της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας του δημοσίου που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.  Αν ποτέ λειτουργήσει ορθά και χωρίς προβλήματα η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ τότε θα ενσωματωθεί και ειδικό πρόγραμμα που θα καταγράφει όλα τα φάρμακα που έχουν λάβει οι ασθενείς, τι θεραπείες έχουν κάνει και αν αυτές ήταν αποτελεσματικές. 
Η ηλεκτρονική κάρτα υγείας θα είναι μοναδική για κάθε ασθενή. Θα περιλαμβάνει ουσιαστικά όλα τα προσωπικά του δεδομένα αλλά και όλα τα αρχεία σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Ο θεράπων γιατρός θα έχει πρόσβαση στο ιστορικό, τις εξετάσεις και τη θεραπευτική αγωγή του κάθε ασφαλισμένου. 
Το θέμα της δημιουργίας της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας συζητήθηκε εκτενώς και κατά τη συνάντηση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ Βλάση Σφυρόερα.
 «Πάγια πρόταση του Ι.Σ.Α. ήταν ανέκαθεν η δημιουργία μιας κοινής ηλεκτρονικής κάρτας υγείας στην οποία όλοι οι γιατροί θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της ασθένειας του ασφαλισμένου. Μια τέτοια ηλεκτρονική βάση δεδομένων δίνει τη δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό να έχει την άρτια παρακολούθηση του ασθενή του αλλά και στην ελληνική πολιτεία να ελέγχει τον λειτουργό υγείας στη σωστή ή μη άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλης.

 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...