4.4.12

Νομίσματα, χαρτονομίσματα, πλαστικές κάρτες σύντομα θα είναι ιστορικά κειμήλια

Coin World / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ
Οι μελλοντολόγοι έχουν προβλέψει ότι το χρονοδιάγραμμα για την άφιξη μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά / αχρήματης κοινωνίας (cashless society) ήρθε στο προσκήνιο στις 22 Μαρτίου, όταν εμπειρογνώμονες της οικονομικής βιομηχανίας ενημέρωσαν τα μέλη του Αμερικάνικου Κογκρέσου για την ταχεία ανάπτυξη και υιοθέτηση από το κοινό, των πληρωμών μέσω κινητών.
Κατά την πρώτη από τις τρεις ακροάσεις, η Υποεπιτροπή της Βουλής περί Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Καταναλωτικής Πίστης, σχετικά με το μέλλον του χρήματος, οι ειδικοί της τεχνολογίας σημείωσαν ότι η δυνατότητα να χρησιμοποιούμε φορητές συσκευές - smart phones – για να έχουμε πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες in-store και online έχει ήδη ανοίξει διαύλους συναλλαγών που δεν ήταν δυνατοί μόλις πριν από λίγα χρόνια.
Και, εκπληκτικά, οι ειδικοί είπαν ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια τα έξυπνα τηλέφωνα είναι πιθανό να γίνουν ο κύριος τρόπος με τον οποίον οι περισσότεροι Αμερικανοί θα πληρώνουν για αγαθά και υπηρεσίες, ανεξάρτητα από το μέγεθος των συναλλαγών.
Ο Ed McLaughlin, διευθύνων σύμβουλος αναδυόμενων πληρωμών της MasterCard Worldwide, στην κατάθεσή του σημείωσε ότι ενώ το 85 τοις εκατό των συναλλαγών σήμερα εξακολουθούν να διεξάγονται με την χρήση μετρητών και επιταγών, τα smart phones και η τεχνολογία Near Field Communication, αλλά και tablets iPads τώρα χρησιμοποιούνται σε αυτές παρέχοντας ένα τόσο βολικό και ασφαλές περιβάλλον ώστε η χρήση τους θα εκτοπίσει γρήγορα όχι μόνο τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα, αλλά και τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, επίσης.
Πολλοί στη νομισματική κοινότητα είναι πιθανό να είναι δύσπιστοι ενός τέτοιου μηχανισμού ταχείας πορείας απόρριψης των παραδοσιακών μορφών του χρήματος, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχουμε περάσει περισσότερα από 30 χρόνια προσπαθώντας να αντικαταστήσουμε το χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου με ένα δολάριο νόμισμα και απέτυχε, παρά το ότι η λογική και το κόστος επισημαίνουν σαφώς τη σοφία μιας τέτοιας αλλαγής. Πολλοί ερευνητές λένε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αλλαγή σε δολάρια νομίσματα ήταν ο «παράγοντας ευκολία».
Αν η ευκολία είναι πραγματικά ο λόγος που το μικρό δολάριο νόμισμα έχει αποτύχει στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εμπειρογνώμονες της οικονομικής τεχνολογίας έχουν στοχεύσει καλά. Έξυπνα τηλέφωνα και tablets είναι εύκολα και η χρήση τους αυξάνεται αλματωδώς. (Οι εμπειρογνώμονες είπαν στο Κογκρέσο ότι οι ασύρματες συνδρομητικές συνδέσεις έχουν υπερβεί πλέον το συνολικό πληθυσμό των ΗΠΑ και σχεδόν η μια στις τρεις είναι έξυπνα τηλέφωνα ή ασύρματη δυνατότητα Personal Communications Digital Assistants).
Ο τραπεζικός κλάδος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της ταχείας ανάπτυξης της τεχνολογίας της κινητής πληρωμής, ειδικά το Federal Reserve System. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Fed υιοθετεί τη νέα τεχνολογία και παίζει ένα ηγετικό ρόλο στη χαρτογράφηση της διαδρομής προς τα τυποποιημένα πρωτόκολλα και την ασφάλεια.
Η στάση της Fed προς την τεχνολογία της κινητής πληρωμής έρχεται σε έντονη αντίθεση με την στάση της προς τα δολάρια κέρματα. Το Κογκρέσο και το Νομισματοκοπείο των Ηνωμένων Πολιτειών έπρεπε να επαιτεί και να προτρέπει την Fed στο να κάνει διαθέσιμα για το κοινό τα δολάρια κέρματα. Ουσιαστικά η Fed έχει αγνοήσει κάθε μικρό νόμισμα δολάριο - Anthony, Sacagawea, Presidential και Native American.
Συλλέκτες προσέξτε: Τα κέρματα στην τσέπη σας μπορεί να γίνουν ιστορικά κειμήλια, πολύ νωρίτερα από ό, τι μπορεί να φανταστεί. Ένα παιδί ηλικίας 3 ετών και μικρότερο σήμερα μπορεί να μην ζήσει ποτέ την εμπειρία της αγοράς μιας καραμέλας ή ενός παιχνιδιού με μετρητά. Αντ’ αυτού, είναι πιθανό να μεγαλώσει μαθαίνοντας να αξιοποιεί τα smart phones τους για να πληρώσουν για τα αντικείμενα αυτά. Το μέλλον των χρημάτων αλλάζει ραγδαία.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Τον Μάρτιο οι πρώτες ''ανέπαφες συναλλαγές'' στην Ελλάδα από την VISA

Τέλος στα μετρητά για μικροαγορές και συναλλαγές δευτερολέπτου λέει η Visa και από τον Μάρτιο φέρνει, αρχικά σε πιλοτικό επίπεδο, τις ανέπαφες πληρωμές (contactless payments) και στην Ελλάδα.

Οι «ανέπαφες συναλλαγές» επιτρέπουν στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους για μικροαγορές αξίας έως 15 ή 20 ευρώ, αντί για κέρματα ή χαρτονομίσματα. Σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, η κάρτα που έχει τσιπ, χρεώνεται για μια καθημερινή μικροσυναλλαγή, όπως π.χ. η αγορά καφέ, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί (μελλοντικά) να λειτουργεί ως «πάσο» για πρόσβαση π.χ. στο μετρό, τα λεωφορεία (στην Αγγλία θα υιοθετηθεί από τον Απρίλιο), ακόμη και για την πληρωμή του ταξί.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Visa Europe, κ. Νίκος Καμπανόπουλος "χρειάζονται επενδύσεις από πλευράς τραπεζών για να αλλάξουν POS και να λανσαριστούν οι νέες κάρτες, μπορεί το περιβάλλον να μην μας βοηθά, όμως είμαστε έτοιμοι να φέρουμε αυτήν την υπηρεσία και στην Ελλάδα το αργότερο μέχρι το Μάρτιο". Η Visa έχει ήδη έρθει σε επαφή με ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να κάνουν... ποδαρικό στην υπηρεσία και έχει καταλήξει και στις σχετικές συμφωνίες. Η αξία των ανέπαφων συναλλαγών στην Ευρώπη τριπλασιάστηκε το 2011 - με την Visa όμως να μην δίνει λεπτομερή στοιχεία- και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εφέτος θα κυκλοφορήσουν περί τα 50 εκατ. τέτοιες κάρτες.

Πώς λειτουργούν οι ανέπαφες συναλλαγές; Οι κάτοχοι των καρτών αυτών θα κρατούν το πλαστικό σε κοντινή απόσταση από την τερματική συσκευή και θα χρεώνεται αυτόματα η συναλλαγή, χωρίς να χρειάζεται πέρασμα ή εισαγωγή της κάρτας στο μηχάνημα (POS). Με τις ανέπαφες πληρωμές, ο κάτοχος δεν αφήνει την κάρτα από τα χέρια του, άρα είναι πιο ασφαλής, ενώ θα καλείται να πληκτρολογεί τον κωδικό ασφαλείας του (PIN) περιοδικά, για να επιβεβαιώνεται ότι η κάρτα βρίσκεται στα χέριά του νόμιμου κατόχου της.

Οι ανέπαφες συναλλαγές υπόσχονται οφέλη και για το τομέα του λιανεμπορίου, όπου η ταχύτητα και η ευκολία της χρήσης είναι απαραίτητα (για παράδειγμα, σε εστιατόρια γρήγορης εξυπηρέτησης, πρατήρια βενζίνης, παρκινγκ, χώρους ψυχαγωγίας και σε τοποθεσίες με αυτόματους πωλητές).
Σε δεύτερο χρόνο - εντός του 2012 θα λανσαριστούν στην υπόλοιπη Ευρώπη- αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας και οι πληρωμές μέσω κινητού (mobile payments), ωστόσο ακόμη σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας που πρέπει να διευθετηθούν μεταξύ των συστημάτων πληρωμών, όπως είναι η Visa, των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Visa είναι
ο περιορισμός των συναλλαγών με μετρητά, κάτι που είδε πέρυσι στην ελληνική αγορά με την αύξηση των πληρωμών μέσω χρεωστικών καρτών.
Πηγή

ΗΠΑ: Κυκλοφορείς με μετρητά; Μάλλον είσαι τρομοκράτης!

Russia Today (Katerina Azarova) / μετ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ
Έχετε φακό; Ή πληρώνετε με μετρητά, αντί με πιστωτική κάρτα; Και έτσι κάνετε τα ψώνια σας για την εβδομάδα; Τότε αυτή η συμεπροφορά σας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το FBI, θα μπορούσε να σας κάνει «τρομοκράτη».
Πρόσφατα, προβλήθηκε στο Internet ένα βίντεο του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας (DHS), το οποίο λέει στους ανθρώπους χωρίς πολλά - πολλά, ότι «το να πληρώνεις με μετρητά είναι ύποπτο και περίεργο». Με μια δυναμική, αλλά και ήρεμη φωνή, ο αφηγητής λέει στους θεατές ότι, "εάν κάποιος εμφανίζεται με νευρικότητα ή άγχος, ή επιμένει να πληρώσει με μετρητά, επικοινωνήστε με το προσωπικό ασφαλείας. Αυτή είναι μία ύποπτη συμπεριφορά».
Έτσι λοιπόν, αν είχατε μια αγχωτική ημέρα και δεν έχτε πιστωτική κάρτα, είστε μέσα στους ύποπτους...
Αυτή η πρόταση, και πολλοί άλλες, έχει αποσταλεί σε ξενοδοχεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως μέρος του συνεχιζόμενου προγράμματος του DHS “See something, Say something” («Βλέπεις κάτι, Πες το»). Περιλαμβάνει ακόμη και ένα 84σέλιδο εγχειρίδιο, με τον μεγαλειώδη τίτλο, "Οδηγός Προστατευτικών Μέτρων για τη Βιομηχανία Διαμονής των ΗΠΑ" - η οποία επισημαίνει ότι το να ζητά κάποιος την προστασία της ιδιωτικής του ζωής, μεταξύ άλλων, αποτελεί κόκκινη σημαία.
Και σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί: σε ένα πόλεμο κατά της προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Ένας πιθανός τρομοκράτης, λέει το πρόγραμμα, είναι πολύ πιο εύκολο να παρακολουθείται αν χρησιμοποιεί πιστωτική κάρτα. Η χρήση της πιστωτικής κάρτας παρέχει στον Μεγάλο Αδελφό άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για τον αγοραστή, το ιστορικό αγορών του - και, αν παραστεί ανάγκη, τη δυνατότητα να κοπεί η πρόσβασή του σε αυτήν μέσα σε μια στιγμή.
Αλλά η εφαρμογή αυτής της ιδέας παρέχει μία μάλλον ζοφερή προοπτική: το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το FBI για να είναι αποτελεσματικά, αφαιρούν την ελευθερία επιλογής που διασφαλίζεται σε μια υποτιθέμενη ελεύθερη χώρα.
Δεν θέλετε να έχετε πιστωτική κάρτα; Είστε πιθανός τρομοκράτης. Είστε νευρικός; Είστε πιθανός τρομοκράτης. Δεν θέλουν να σας ενοχλούν; Είστε πιθανός τρομοκράτης.
Και το πράγμα χειροτερεύει. Σε ένα φυλλάδιο του FBI που έχει διανεμηθεί σε αποθήκες στρατιωτικού υλικού, οι άνθρωποι που "κάνουν μαζικές αγορές αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων αδιάβροχου εξοπλισμού, δοχείων με έτοιμα γεύματα ή συσκευών νυχτερινής όρασης, συμπεριλαμβανομένων φακών» θα πρέπει να αναφέρονται. Επειδή όλα αυτά τα πράγματα είναι «εν δυνάμει στοιχεία τρομοκρατικών δραστηριοτήτων».
Φυσικά, οι άνθρωποι που, ας πούμε, θέλουν να πάνε για κατασκήνωση, μπορούν να πάνε χωρίς να έχουν τίποτα από τα προαναφερθέντα στοιχεία. Μπορούν να πάρουν μόνο τις πιστωτικές τους κάρτες, να μπούνε μέσα στο δάσος και έτσι να κατασκηνώσουν!
Και ο παραλογισμός δεν τελειώνει εκεί. Ύποπτος είναι και όποιος ψιθυρίζει στο κινητό του ή στέλνει ένα γραπτό μήνυμα διακριτικά σε δημόσιο χώρο. Έτσι για να είσαστε νομοταγής πολίτης θα πρέπει προφανώς να συνομιλείτε και να διαβάζετε την αλληλογραφία σας φωναχτά!
Στο στόχαστρο είναι πάλι οι πατριωτικές / δεξιές πολιτικές τάσεις και κυρίως ο λευκός πληθυσμός των ΗΠΑ, καθώς προηγήθηκε το βίντεο που στοχοποιούσε ξεκάθαρα τους λευκούς ως «Νο 1 εν δυνάμει τρομοκράτες», ενώ ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρομοίασε πρόσφατα του υποστηρικτές του Tea Party με τρομοκράτες.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

 

Η Μ. Βρετανία θα είναι κοινωνία χωρίς μετρητά το 2016

Μια νέα έκθεση δείχνει ότι η Βρετανία θα είναι σε μεγάλο βαθμό κοινωνία χωρίς μετρητά (αχρήματη κοινωνία) από το έτος 2016, με την διάδοση της τεχνολογίας των έξυπνων ανέπαφων καρτών σε καταστήματα και άλλους χώρους.
Το έγγραφο, που συνέταξε η ανεξάρτητη εταιρεία διεξαγωγής τεχνολογικών και οικονομικών μελετών Forrester, αναφέρει ότι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα είναι η πρώτη γενιά χωρίς μετρητά, αφού θα είναι σε θέση να πληρώνουν για αγαθά και υπηρεσίες με ένα κινητό πορτοφόλι.
Αυτό το συμπέρασμα βγήκε με την ομιλία σε ανώτερα στελέχη βρετανικών εταιρειών, όπου οι εννέα στους δέκα δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η «ψηφιακή μετάβαση» θα έχει λάβει χώρα μέσα σε τέσσερα χρόνια από σήμερα.
Ωστόσο, οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η αλλαγή θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε τρία χρόνια καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν τα οφέλη που αυτή η τεχνολογίας μπορεί να τους προσφέρει.
«Θα δούμε μια τεράστια αλλαγή για τα επόμενα χρόνια στον τρόπο που θα ψωνίζουν και θα πληρώνουν για αγαθά οι άνθρωποι» δήλωσε ο Carl Scheible από το PayPal, την εταιρεία για την οποία έγινε η μελέτη.
«Έως το 2016, θα είστε σε θέση να αφήσετε το πορτοφόλι σας στο σπίτι και να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας ως το ψηφιακό πορτοφόλι του 21ου αιώνα».
Ωστόσο, αναφέρθηκε ότι τα μετρητά, οι κάρτες και οι επιταγές δεν θα έχουν εξαφανιστεί τελείως, αλλά θα συμπληρώνουν τις ανέπαφες πληρωμές.
Η Orange και η Barclaycard και οι δύο σήμερα προσφέρουν στους πελάτες τους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία Near Field Communication (NFC - επικοινωνία σε κοντινό πεδίο) για να πληρώσουν για αγαθά με τα κινητά τους ή τις πιστωτικές τους κάρτες.
Εν τω μεταξύ, η Coca-Cola βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για την εισαγωγή μηχανημάτων αυτόματης πώλησης χωρίς τη χρήση μετρητών, στο Λονδίνο το χρόνο της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, αναφέρει πρόσφατα το περιοδικό Marketing.
Ωστόσο, οι καταναλωτές δεν θα περιορίζονται στη χρήση της τεχνολογίας, όταν θα είναι έξω και σε διάφορα μέρη, καθώς η Intel ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την MasterCard για να προσθέσει τεχνολογία NFC σε ορισμένους από τους νέους φορητούς υπολογιστές της.
Οι Online αγοραστές θα είναι σε θέση να κουνάνε μια κάρτα μπροστά από έναν αναγνώστη για να πληρώσουν για τις αγορές τους, αντί να χρειάζεται να συμπληρώνουν σελίδες με λεπτομέρειες για την επαλήθευση των στοιχείων τους.

Δες και σχετικό άρθρο ΕΔΩ
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...