14.2.12

Ελευθερία ή... facebook

Η αποθήκευση ακόμη και των διαγραμμένων πληροφοριών των χρηστών από την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί κίνημα αντίδρασης στην Ευρώπη.
Από το πλήθος των 443 εκατομμυρίων ανθρώπων που δικτυώνονται κάθε μέρα στο facebook υπάρχουν και κάποιοι που πηγαίνουν αντίθετα στο ρεύμα. Ενας από αυτούς είναι ο Τζέιμς Σίλβερ, βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας που αποφάσισε να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό του στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν ήταν μόνο ότι δεν έβρισκε κανένα νόημα σε πληροφορίες του τύπου «ο Μπομπ και η Σοφία σχολίασαν τη φωτογραφία του Μαρκ από το ριγιούνιον της τάξης του '94» και τα «like» που συνόδευαν το ενσταντανέ. Αυτό που τον ενοχλούσε, επίσης, ήταν η σκέψη ότι όλα αυτά τα στοιχεία συγκεντρώνονται κάπου στον κυβερνοχώρο. «Φεύγοντας από το facebook είναι σαν να εγκαταλείπεις μια θρησκευτική κοινότητα» γράφει ο Σίλβερ στην εφημερίδα «Ομπζέρβερ». «Μπορείς να φύγεις αλλά δεν είσαι ποτέ πραγματικά ελεύθερος. Ναι, ο λογαριασμός μου έχει απενεργοποιηθεί, όμως τα προσωπικά μου στοιχεία, οι φίλοι, τα "likes" φυλάσσονται στη ναφθαλίνη σε κάποιο σκοτεινό υπόγειο». 

Ο Τζέιμς Σίλβερ θα ανακουφιζόταν μάλλον στη σκέψη ότι οι υπεύθυνοι του facebook δεσμεύθηκαν προ ημερών να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει από εκατομμύρια χρήστες. Το facebook είχε συμφωνήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο να λάβει μέτρα διαφύλαξης της ιδιωτικότητας των χρηστών του εκτός Βόρειας Αμερικής έπειτα από μια έρευνα διάρκειας τριών μηνών που πραγματοποιήθηκε από ένα ιρλανδικό ινστιτούτο, το οποίο διαπίστωσε έλλειψη διαφάνειας και μια σύνθετη πολιτική στο θέμα της προστασίας της ιδιωτικότητας που περισσότερο συσκοτίζει παρά φωτίζει τις πραγματικές προθέσεις. Την περασμένη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι του facebook συναντήθηκαν στη Βιέννη με τους υπευθύνους μιας αυστριακής οργάνωσης υπεράσπισης της ιδιωτικότητας. Της οργάνωσης ηγείται ένας φοιτητής της Νομικής, ο οποίος έχει καταθέσει 22 αγωγές εναντίον του facebook για παράνομη συλλογή προσωπικών δεδομένων που οι χρήστες τους πίστευαν ότι είχαν διαγράψει. Επειτα από εκείνη τη συνάντηση στην αυστριακή πρωτεύουσα που κράτησε έξι ολόκληρες ώρες, εκπρόσωπος του facebook δεσμεύθηκε για περισσότερη διαφάνεια. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε «εποικοδομητική». 

Το facebook έπαιζε το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τις Αρχές πριν ακόμη γίνει μία από τις πλέον πολυπληθείς κοινότητες στον κόσμο. Οι ρυθμιστικές Αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βάλει στο μάτι τους κολοσσούς του κυβερνοχώρου, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους για να προσελκύσουν διαφήμιση. Στην Ευρώπη, την υπεράσπιση των χρηστών έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η GOOGLE. Αλλά αν οι υπεύθυνοι του facebook δείχνουν διαλλακτικοί, η Google εμφανίζεται ανυποχώρητη. Οι άνθρωποι της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης στον πλανήτη απέρριψαν κατηγορηματικά το αίτημα της Κομισιόν να μην τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου, όπως έχει προγραμματισθεί, η νέα πολιτική διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. «Ρωτήστε μας και θα σας εξηγήσουμε αλλά για αναβολή ούτε συζήτηση. Γι' αυτούς τους νέους κανόνες έχουμε κάνει τη μεγαλύτερη επικοινωνιακή εκστρατεία της ιστορίας μας, οποιαδήποτε αλλαγή θα αποπροσανατόλιζε τους πελάτες μας» ήταν η απάντηση. 

Αυτή η κοινή μοίρα που μοιράζονται το facebook και η Google δεν καθορίζεται από κάποιους ευρωπαίους γραφειοκράτες. Η απόφαση της αρμόδιας επιτρόπου για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ να ελεγχθεί η συμβατότητα των πολιτικών διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων με το κοινοτικό δίκαιο αποτελεί μέρος μιας γενικότερης αντεπίθεσης. Στις 25 Ιανουαρίου, η ίδια η Ρέντινγκ είχε παρουσιάσει ένα ευρύ πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων, δεσμευτικό όχι μόνο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αλλά και για τις εξωκοινοτικές που δραστηριοποιούνται μέσω Διαδικτύου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ενα πολύπλοκο ζήτημα δεν θα μπορούσε να ρυθμίζεται παρά από ένα σύνθετο πλαίσιο: ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι αναγνωρίζουν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να υιοθετηθεί και από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Τα κοινωνικά δίκτυα κυρίαρχο αίτιο για τον εθισμό εφήβων στο Ίντερνετ

Νέα στοιχεία για τη σχέση των εφήβων με το Internet. Τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, είναι το πρώτο από τα αίτια, που ευθύνονται για τον εθισμό των εφήβων.  

Η χρήση διαδικτύου είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους Έλληνες εφήβους και ενδέχεται να οδηγήσει σε ψυχοκοινωνικά προβλήματα, όταν υπάρχει υπερβολική χρήση.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα πανελλαδικής έρευνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε εφήβους 15 και 16 ετών, από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄παιδιατρικής πανεπιστημιακής κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού».
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της έρευνας:

- Έχει αυξηθεί το ποσοστό υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου.

- Οι επαρχιακές πόλεις παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό συμπεριφορών εθισμού στο διαδίκτυο και οριακής χρήσης σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Αττικής.

- Αντίθετα με τα αποτελέσματα έρευνας του 2007, σύμφωνα με τα οποία τα αγόρια είχαν προβάδισμα σε συμπεριφορές εξάρτησης, τώρα παρατηρείται εξίσωση αγοριών - κοριτσιών.

- Ως πρώτη αιτία, που μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορά εθισμού, είναι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Ακολουθούν τα online παιχνίδια, τα οποία είχαν την πρωτιά το 2007.

- Τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης, παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική διαφορά στη χαμηλή βαθμολογία σχολείου σε σύγκριση με τους εφήβους που ασχολούνται με το διαδίκτυο σε φυσιολογικά πλαίσια. Εξάλλου, τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης επιδίδονται σε παιχνίδια τύχης και χρησιμοποιούν υλικό με σεξουαλικό περιεχόμενο σημαντικά συχνότερα από τα υπόλοιπα παιδιά.

- Από το σύνολο των εφήβων 63,7% θα χρησιμοποιούσαν προσωπικά τους δεδομένα (αφορά εξαρτημένους εφήβους από το Διαδίκτυο).

Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας από το καλοκαίρι του 2007 εχει δεχθεί εφήβους με στόχο την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης τους διαδικτύου.

Συνολικά 150 έφηβοι έχουν απευθυνθεί στη Μονάδα. Σε πρώιμα στάδια το φαινόμενο αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα με ψυχοεκπαίδευση. Σε προχωρημένο στάδιο εθισμού ο έφηβος δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν συνεργάζεται, μπορεί να λέει ψέμματα και μπορεί να εξαπατά γονείς και θεραπευτές. Η συμπεριφορά του είναι ατόμου εξαρτημένου από ουσίες.

Η Μονάδα λειτουργεί την τηλεφωνική γραμμή ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ (8001180015) και προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε γονείς και εφήβους, σχετικά με θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στην πρόληψη του φαινομένου της κατάχρησης του διαδικτύου μπορούν να συμβάλουν σημαντικά η οικογένεια και το σχολείο.

Η έρευνα, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2013, γίνεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος για τη διερεύνηση της συχνότητας και έντασης των συμπεριφορών εξάρτησης στο διαδίκτυο σε Ευρωπαίους εφήβους και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_07/02/2012_426478

Αύξηση των εξαρτημένων από το Διαδίκτυο εφήβων

Στην επαρχία παρουσιάζεται μεγαλύτερο ποσοστό συμπεριφορών εθισμού.
«Είμαι μόνος, μα τελικά ποιος φταίει; Ίσως λέω πολλά, αλλά κάνω λίγα. Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος: δεν είμαι αυτός που θα ήθελα να είμαι. Τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί εάν δεν ήμουν πραγματικά αδύναμος. Είμαι 17 ετών. Μόνος και γεμάτος θυμό. Φίλοι; Δεν μου έμεινε κανείς. Υπάρχει μόνο ένα άτομο στο οποίο μπορώ να τηλεφωνήσω από το κινητό μου. Σύντομα δεν θα μπορώ να τηλεφωνήσω σε κανέναν. Είναι δικό μου το φταίξιμο που τους έδιωξα έναν-έναν από κοντά μου. Ωστόσο, βαθιά μέσα μου, αισθάνομαι ότι εάν είχα την κατάλληλη στήριξη, θα μπορούσα ακόμη και να τα καταφέρω…».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν σε έναν έφηβο ο οποίος δηλώνει ότι είναι εξαρτημένος από το Διαδίκτυο. Πολλά παιδιά βρίσκονται σήμερα στην ίδια θέση. Κάθονται με τις ώρες μπροστά σε ένα κομπιούτερ, «σερφάροντας» στο Inetrnet και παίζοντας παιχνίδια, αφήνοντας πίσω τους φίλους τους και άλλες σημαντικές για τη σωστή ανάπτυξή τους δραστηριότητες.

«Το φαινόμενο αυτό έχει φέρει σε αμηχανία την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, σχετικά με το εάν πρόκειται για είδος "εξάρτησης" ή για την κορυφή του παγόβουνου άλλων δυσκολιών και προβλημάτων», τονίζουν ειδικοί της Μονάδας Εφηβικής Υγείας. Γεγονός είναι _ προσθέτουν _ ότι η χρήση του Διαδικτύου μπορεί να είναι η επικρατούσα δραστηριότητα στην καθημερινότητα ορισμένων εφήβων με αποτέλεσμα την παραμέληση βασικών τομέων δράσης, όπως το σχολείο, τα χόμπυ, ο αθλητισμός, οι κοινωνικές σχέσεις κλπ. Μπορεί ακόμη να υπάρξουν διαταραχές του ύπνου, παρεκτροπές στη διατροφή και παραμέληση της σωματικής φροντίδας και υγιεινής.

Οπως επισημαίνουν, προκειμένου να προληφθεί η κατάσταση είναι σημαντικό να υπάρξει ενημέρωση των εφήβων και των οικογενειών τους σχετικά με τα όρια που συστήνονται διεθνώς για τον ημερήσιο χρόνο οθόνης (έως δύο ώρες ημερησίως), να αφιερώνεται χρόνος από τους γονείς για πλοήγηση στο Διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά τους, καθώς και να διδάσκονται οι κανόνες ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου στα σχολεία.

Από έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2010 σε πανελλαδικό δείγμα 1.007 εφήβων ηλικίας 15-16 ετών, προκύπτει ότι υπάρχει τάση αύξησης των ποσοστών υπερβολικής χρήσης. Οι επαρχιακές πόλεις παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό συμπεριφορών εθισμού στο Διαδίκτυο και οριακής χρήσης σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Αττικής. Αντίθετα με τα αποτελέσματα του 2007, όπου τα αγόρια είχαν προβάδισμα όσον αφορά τις συμπεριφορές εξάρτησης, τώρα υπάρχει εξίσωση των ποσοστών στα δύο φύλα.

Η πρώτη αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορά εθισμού είναι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης και ακολουθούν τα online παιχνίδια. Στα αποτελέσματα του 2007, η πρώτη αιτία ήταν τα online παιχνίδια.

Τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική διαφορά στη χαμηλή βαθμολογία σχολείου (βαθμός <12) σε σύγκριση με τους συμμαθητές τους που ασχολούνται με το διαδίκτυο μέσα σε φυσιολογικά όρια.

Ποια είναι τα κριτήρια που οριοθετούν την υπερβολική χρήση;
1. Παραμονή online για όλο και περισσότερο χρόνο.
2. Αποτυχία διαχείρισης του επερχόμενου αισθήματος διέγερσης ή και κατάθλιψης.
3. Παραμονή online για περισσότερο από το προτιθέμενο χρονικό διάστημα.
4. Κίνδυνος απώλειας σχέσης ή ευκαιρίας εξαιτίας της χρήσης.
5. Ψεύδη, προκειμένου να καλυφθεί η αληθής έκτασης της χρήσης.
6. Χρήση προκειμένου να ελεγχθούν τα αρνητικά συναισθήματα.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...