11.11.11

Οι Τούρκοι μετέτρεψαν σε τζαμί την ιστορική εκκλησία της Νίκαιας, στην οποία διεξήχθη η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος


Σε τζαμί μετατράπηκε ξανά η ιστορική εκκλησία της Νίκαιας, κοντά στην Προύσα, στην οποία διεξήχθη η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος.Η Νίκαια καταλήφθηκε από τους Τούρκους το 1331, οι οποίοι την ονόμασαν Ιζνίκ (εις την Νίκαια). Παρήκμασε αργότερα, όταν αναπτύχθηκε η Κωνσταντινούπολη ως πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σήμερα, το τζαμί (παλαιότερα λειτουργούσε ως Μουσείο) άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά, ύστερα από 90 χρόνια, υποδεχόμενο τους μουσουλμάνους, για τον εορτασμό του Μπαϊραμιού.
Οι προετοιμασίες είχαν γίνει εδώ και καιρό. Χαλιά, μεγαφωνικές, διορισμός ιμάμη και όλα τα συναφή. Σήμερα, πλήθος κόσμου έσπευσε για να προσευχηθεί, όπως και βουλευτές του Ερντογάν, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν για τη λειτουργία της εκκλησίας σε τζαμί. (σχ. ΚΟ: Οι Έλληνες βουλευτές δεν ασχολούνται με τέτοια "ευτελή" θέματα...)
Μάλιστα, οι Τούρκοι έβγαλαν την ταμπέλα που ήταν τοποθετημένη σε κολόνα, εδώ και πολλά χρόνια, στην οποία αναγραφόταν το όνομα της εκκλησίας Αγία Σοφία και πλέον διαβάζει κάποιος τη λέξη Orhan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...