6.11.11

ΟΗΕ: Σχεδόν 300.000 νεκροί από φυσικές καταστροφές το 2010

Το 2010 ήταν μία από τις χρονιές που σημειώθηκαν οι πιο φονικές καταστροφές των δύο τελευταίων δεκαετιών με απολογισμό σχεδόν 297.000 νεκρούς, ενώ περισσότεροι από 207 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν, σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε για λογαριασμό του ΟΗΕ και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Οι φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν το 2010 προκάλεσαν επίσης σημαντικές οικονομικές ζημιές. Συγκεκριμένα οι 373 μεγαλύτερες καταστροφές του έτους προκάλεσαν ζημιές ύψους 109 δισεκατομμυριών δολαρίων (80 δισεκατομμυρίων ευρώ), όπως υπογραμμίζει η έκθεση του Κέντρου Ερευνας για την Επιδημιολογία των Καταστροφών (CRED) που έγινε για λογαριασμό του ΟΗΕ.
Η προηγούμενη χρονιά ήταν “μία από τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών από άποψη νεκρών και οικονομικών ζημιών”, εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου η ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την πρόληψη κινδύνων από τις καταστροφές Μαργκαρέτα Βάλστρομ, σύφωνα με την οποία “οι αριθμοί είναι θλιβεροί”.
Ο σεισμός της 12ης Ιανουαρίου 2010 στην Αϊτή, που ισοπέδωσε την πρωτεύουσα της χώρας Πορτ-ο-Πρενς, προκάλεσε τους περισσότερους νεκρούς το 2010 (222.500).

Η δεύτερη πιο φονική φυσική καταστροφή ήταν, σύμφωνα με το CRED, ο καύσωνας που έπληξε το καλοκαίρι τη Ρωσία προκαλώντας το θάνατο 55.736 ανθρώπων. (Είδατε καθόλου τά τηλεοπτικά κανάλια καί τίς ‘εφημερίδες νά ασχοληθούν ‘ιδιαίτερα μέ αυτό τό τεράστιο ‘αριθμό νεκρών); (Δικό μας σχόλιο).
Από οικονομικής άποψης ο σεισμός στη Χιλή το Φεβρουάριο του 2010 προκάλεσε τις μεγαλύτερες ζημιές, καθώς κόστισε 30 δισεκατομμύρια δολάρια (22 δισεκατομμύρια ευρώ).
Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στην Κίνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προκάλεσαν ζημιές ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι πλημμύρες στο Πακιστάν κόστισαν 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του CRED.
Οσο για το σεισμό στην Αϊτή, την πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, ο σεισμός προκάλεσε ζημιές ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...