29.9.11

Υποχρεωτική η Ηλεκτρονική Κάρτα Αποδείξεων;


σχόλιο ID-ont: Στην σημερινή του συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομικών κος Βενιζέλος μίλησε για ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής των αποδείξεων. Διαβάζουμε σε δημοσιεύματα:
 
"Αποδείξεις
Η μείωση του αφορολογήτου δεν θα συνοδευτεί και από μείωση του αριθμού των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι, οι οποίες αντιθέτως θα αυξηθούν δραματικά πάνω από το σημερινό 25%. Μίλησε επίσης για σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των αποδείξεων." http://www.reporter.gr/Ειδήσεις/Οικονομία/item/187579-Το-μπαράζ-μέτρων-για-την-έκτη-δόση


"Αναδρομικά θα ισχύσει και η αλλαγή του συστήματος αποδείξεων. Το ύψος του απαιτούμενου ποσού θα αυξηθεί ανάλογα με το εισόδημα που θα δηλωθεί, ενώ η συγκέντρωση των αποδείξεων θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο." http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2063432

Μιλάμε για υποχρεωτική εφαρμογή της Κάρτας Αποδείξεων; Για κάποιο άλλο σύστημα; Δεν προκύπτει ξεκάθαρα από τα ανωτέρω δημοσιεύματα.

Απορία μας: Την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων την έχουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να φορολογούνται με βάση αυτές. Επειδή το κράτος δεν μπορεί (δεν θέλει;) να συλλάβει τους φοροφυγάδες επιχειρηματίες, τιμωρεί τους καταναλωτές που βρίσκονται σε αδύναμη οικονομική θέση και δελεάζονται από την προσφορά των επιχειρηματιών να πάρουν το προϊόν χωρίς φόρο; Επειδή δηλ. το κράτος αδυνατεί να κάνει την δουλειά του, εκδικητικά, μαινόμενο, στρέφεται προς τους καταναλωτές και ξεσπά επάνω τους, στερώντας τους  φοροαπαλλαγές; 

Και εάν για κάποιο χρονικό διάστημα καταθέτουμε αποδείξεις με την φορολογική μας δήλωση, αυτό πρέπει οπωσδήποτε να έχει ημερομηνία λήξεως: Την ημερομηνία που το κράτος θα αναπτύξει τα κατάλληλα συστήματα και τους μηχανισμούς, έτσι ώστε να συλλαμβάνει τους φοροφυγάδες. Δεν είναι δυνατόν η κατάθεση των αποδείξεων από τους καταναλωτές να "απαλλάξει" το κράτος από την υποχρέωσή του να συλλαμβάνει αυτό τους φοροφυγάδες! Ακόμη χειρότερα  να οδηγηθούμε και σε ηλεκτρονικά συστήματα υποβολής αποδείξεων!!! Αντί δηλ. σταδιακά να μειώνεται η υποχρέωση υποβολής αποδείξεων -επειδή το κράτος θα αρχίσει κάνει σωστά τη δουλειά του-, θα οδηγηθούμε σε συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης/φακελώματος των καταναλωτών; Είναι αδιανόητο το κράτος να φακελώνει τους καταναλωτές, επειδή δεν μπορεί να πιάσει τους φοροφυγάδες επιχειρηματίες!

Την άποψή μας για την Κάρτα Αποδείξεων την έχουμε διατυπώσει ξεκάθαρα στο κείμενό μας: ΛΕΩ ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΛΕΩ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ. Εάν προσπαθήσουν να την εφαρμόσουν υποχρεωτικά για όλους με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής, απομένει σε όλους μας να αντιδράσουμε με οποιοδήποτε κόστος.  

Ψηφίστηκε η Ηλεκτρονική Κάρτα του Μετανάστη


Σχόλιο ID-ont: Στις 20/09/2011, μέσα στον ορυμαγδό των νέων οικονομικών μέτρων και τον κουρνιαχτό που αυτά σηκώνουν, ψηφίσθηκε από την Βουλή των Ελλήνων, χωρίς καμιά αναφορά από τα κατ' ευφημισμόν Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως, η "Κάρτα του Μετανάστη".

Στον ψηφισθέντα νόμο διαβάζουμε πως η Κάρτα του Μετανάστη θα φέρει μέσο ηλεκτρονικής αποθήκευσης. Η αιτιολογική έκθεση πάντως ήταν σαφής: Θα είναι RFID πλινθίο (τσιπάκι).

Βλέπουμε λοιπόν πως οι ασκήσεις προσομοίωσης της Κάρτας του Πολίτη ήδη εφαρμόζονται και "δεν κουνιέται φύλλο". Δεν αντιδρά κανείς. Λέτε και η Κάρτα του Πολίτη να ψηφισθεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο; Δηλ. χωρίς καν να το καταλάβει κανείς;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ συγκεκριμένα:

Τι γράφει η αιτιολογική έκθεση στην 2η σελίδα:
"Πιο συγκεκριμένα ο τίτλος διαμονής θα έχει την μορφή ηλεκτρονικής κάρτας και θα περιλαμβάνει δύο βιομετρικά στοιχεία, δηλαδή μια ψηφιακή φωτογραφία προσώπου και δύο δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία θα είναι αποθηκευμένα σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα ραδιοσυχνοτήτων (RF chip)."

Τι γράφει ο νόμος που ψηφίσθηκε στις 20/9/2011:
"2. Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 4Α του Κανονισμού (ΕΚ) 1030/2002, όπως προστέθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΚ) 380/2008, το φυσικό σώμα των εκδιδόμενων, με βάση τις διατάξεις του παρόντος νόμου, αδειών παραμονής φέρει μέσο ηλεκτρονικής αποθήκευσης που εμπεριέχει βιομετρικά δεδομένα, ήτοι μία πρόσφατη, έγχρωμη, ψηφιακή φωτογραφία και δακτυλικά αποτυπώματα των δύο δεικτών."

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...