30.8.11

Η απάτη της οικολογίας

Του Χρήστου Χατζηιωάννου

Αν όμως είσαι από αυτούς που το γύρισαν στην οικολογία γιατί είδαν ένα ντοκιμαντέρ στο ΣΚΑΙ ή άκουσαν μια ομιλία του Αλ Γκορ, καλό θα ήταν συνεχίσεις να διαβάζεις παρακάτω.
Είναι το μεγαλύτερο trend της τελευταίας δεκαετίας και βάλε. Trend είπα ε; Κάνε select τη λέξη, πάτα delete και στη θέση του γράψε τη λέξη μπίζνα. Όλα γύρω μας είναι οικολογικά. Το φαγητό μας βιολογικό, τα αυτοκίνητά μας eco smart, τα ψυγεία μας Ενεργειακής Κατηγορίας Α'. Οι άνθρωποι δεν χωρίζονται πια ανάμεσα σε ένοχους και αθώους, σε αμαρτωλούς και αγίους, σε μαύρους και λευκούς. Χωρίζονται σε οικολόγους και μη.
Κι αν θες να είσαι οικολόγος για την πάρτη σου, οκ πάω πάσο. Γιατί είναι πράγματι ωραίο να προσέχεις το περιβάλλον γύρω σου, μιας και είναι το σπίτι σου. Αν όμως είσαι από αυτούς που το γύρισαν στην οικολογία γιατί είδαν ένα ντοκιμαντέρ στο ΣΚΑΙ ή άκουσαν μια ομιλία του Αλ Γκορ, καλό θα ήταν συνεχίσεις να διαβάζεις παρακάτω.

Climate Gate

Το 2009 αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Climate Gate, το μεγαλύτερο σκάνδαλο συγκάλυψης που αφορά την οικολογία. Βρέθηκαν email μεταξύ επιστημόνων του Πανεπιστημίου East Anglia και της Αμερικανική κυβέρνησης, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν τους πολιτικούς ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τους πολιτικούς να τους αναγκάζουν ουσιαστικά να σιωπήσουν για να μην διακινδυνεύσουν τα κονδύλια που τόσα χρόνια εγκρίνει το Κογκρέσο για ενέργειες κατά της κλιματικής αλλαγής.
Από το 1996 κιόλας υπάρχουν επιστήμονες που προειδοποιούν για το σκάνδαλο της οικολογίας και έπρεπε να περάσουν 14 χρόνια για να βγουν αυτά τα email στη φόρα. Όλα τα email εδώ: και όποιος έχει όρεξη να διαβάσει περισσότερα για το Climate Gate, ας μπει εδώ.
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
Νέες ανακαλύψεις δεν άργησαν να έρθουν μετά το Climate Gate, με τους Αμερικανού να ξεμπροστιάζουν πολύ σύντομα και την πολιτική των «carbon offsets». Τι ήταν αυτά; Στις ΗΠΑ υπήρχαν εταιρείες οι οποίες εισέπρατταν χρήματα Αμερικανών πολιτών υποσχόμενοι ότι σε κάποια άλλη μεριά του πλανήτη, θα έκαναν κάτι για να σταματήσουν την υπερθέρμανσή του. Ο μέσος Αμερικανός ευθύνεται για την εκπομπή 20 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ετησίως.
Κάποιες εταιρείες λοιπόν έδιναν άφεση στους Αμερικανούς λέγοντας ότι θα εκμηδένιζαν αυτή τη μόλυνση, γλιτώνοντας 20 τόνους σε κάποια άλλη περιοχή του πλανήτη. Στην πραγματικότητα οι περισσότερες εταιρίες χρησιμοποιούσαν τα λεφτά για να χρηματοδοτούν δικά τους έργα ανά τον κόσμο και να θησαυρίζουν. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε γρήγορα με την Αμερικανική κοινότητα να γίνεται πιο δύσπιστη απέναντι στους οικολόγους και τους επιστήμονες να αρχίζουν να ανοίγουν τα χαρτιά τους. Περισσότερα και εδώ!
Ποιος φταίει για την υπερθέρμανση;
Το Δεκέμβρη του 2009, 141 διακεκριμένοι επιστήμονες, μέλη των ερευνητικών ομάδων που συμβουλεύουν την Αμερικανική Κυβέρνηση και τον ΟΗΕ, έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αμφισβητώντας την υπόθεση στην οποία έχει στηριχτεί το οικοδόμημα της οικολογίας, ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τον άνθρωπο. Η επιστολή εδώ.
Η κοινή παραδοχή είναι ότι μάλλον η φύση τραβάει το δρόμο της, άσχετα με το τι σκαρφίζεται ο ανθρώπινος νους. Ο πλανήτης περνούσε φάση υπερθέρμανσης το 1920 και το 1950, ακόμα μεγαλύτερη από αυτή που περνάει τώρα. Πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται σταδιακά. Αν λοιπόν δεν συμφωνούν οι επιστήμονες μεταξύ τους για το αν υπάρχει υπερθέρμανση ή όχι, ποιος θα λύσει σε εμάς την απορία;

Το θέατρο του παραλόγου

Όταν ο πρώην Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Αλ Γκορ, ξεκινούσε την εκστρατεία του για τη σωτηρία του πλανήτη, με το ντοκιμαντέρ «An Inconvenient Truth», δεν φανταζόταν ποια θα ήταν η αντίδραση του απλού κόσμου. Και λέω του απλού κόσμου γιατί και Όσκαρ πήρε και διθυραμβικές κριτικές απέσπασε για το θεάρεστο έργο του.
Ο κόσμος όμως έβλεπε ότι για να προωθήσει το ντοκιμαντέρ και την καμπάνια του, ο Αλ Γκορ έκανε χιλιάδες ταξίδια με το ιδιωτικό του jet, τύπωσε εκατομμύρια αφίσες και κίνησε μια ολόκληρη βιομηχανία, η οποία πρέπει να επιβάρυνε τον πλανήτη με αμέτρητους τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Η ταμπέλα του υποκριτή δεν άργησε να εμφανιστεί. Και δεν είναι μόνο ο Αλ Γκορ υποκριτής. Είναι ο Σιράκ, ο Γκορμπατσόφ, ακόμα και ο ίδιος ο ΟΗΕ. Το ξέρεις ότι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του ΟΗΕ πηγαίνει στο να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή στις αναπτυσσόμενες χώρες;
Ο ΟΗΕ ξοδεύει πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε τέτοιες ενέργειες. Για να τηρηθούν τα όρια μόλυνσης που προέβλεπε η συνθήκη του Κιότο, δημιουργούνται φορείς ανάπτυξης πράσινης ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ναι, σε αυτές τις χώρες που οι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε, οι δυτικοί πάνε και εγκαθιστούν οικολογικές μονάδες.

Τι ωραίο πλιάτσικο

Η οικολογία πουλάει. Και το κακό είναι ότι δεν πουλάει μόνο σε μεγάλη κλίμακα. Επηρεάζει και το δικό μας πορτοφόλι. Στο όνομα της κλιματικής αλλαγής, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τα πράσινα τέλη κυκλοφορίας, που δεν μου επιτρέπουν εμένα τώρα να οδηγώ την αντίκα Σκαραβαίο του 70 που είναι παρκαρισμένος κάτω από το σπίτι μου.
Στο όνομα της υπερθέρμανσης του πλανήτη αγοράζουμε οικολογικές συσκευές και βιολογικά προϊόντα. Στο όνομα του πρωτοκόλλου του Κιότο πηγαίνουμε στις συναυλίες που διοργανώνονται (χωρίς να ζημιώνουν τη φύση ε;) για να μαζέψουν λεφτά κάποιοι τσαρλατάνοι. Η οικολογία έχει καταντήσει το άλλοθι και η προκάλυψη κάθε επένδυσης. Μόνο που όσο σιχαμένη κι αν είναι η παρακάτω γενίκευση, δυστυχώς ισχύει. Κάποιοι θησαυρίζουν από την οικολογία και σίγουρα δεν είσαι εσύ που δηλώνεις οικολόγος.
Η δύναμη της φύσης Το τσουνάμι της Ιαπωνίας απέδειξε περίτρανα ένα πράγμα. Ότι ο άνθρωπος δεν έχει τόση επιβολή και επιρροή όσο νομίζουμε ή καλύτερα... όσο θέλουν να μας κάνουν να νομίζουμε. Ο άνθρωπος είναι αδύναμος και ανίσχυρος μπροστά στη μηχανή της φύσης. Όταν και αν η φύση επιλέξει να σε σβήσει από το χάρτη, έχει τον τρόπο να το κάνει, όπως με τους παγετώνες, τους σεισμούς, τις πλημμύρες και τα τσουνάμι.
Είμαστε τουλάχιστον υπερόπτες αν νομίζουμε ότι αυτός ο πλανήτης εξαρτάται από εμάς. Το να τον καταστρέψουμε με πυρηνικές βόμβες είναι μια άλλη ιστορία. Το να καταφέρουμε όμως να τον καταστρέψουμε επειδή οδηγάμε αυτοκίνητο της προηγούμενης δεκαετίας, είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όπως είχε πει και ο μεγάλος Αμερικανός κωμικός George Carlin “Ο πλανήτης είναι μια χαρά. Οι άνθρωποι είναι κατεστραμμένοι”. Δες το παρακάτω απόσπασμα από ένα stand-up comedy του Carlin, να γελάσεις λίγο γιατί πολύ σε στεναχώρησα (ή και σε εκνεύρισα). Ακόμα και ο πιο σκληροπυρηνικός οικολόγος να είσαι, θα βρεις κάτι να συμφωνήσεις.

* Σχ. ΚΟ: Το συγκεκριμένο βίντεο του (αθυρόστομου) Carlin (πέθανε το 2008) με ελληνικούς υπότιτλους, μπορείτε να το δείτε εδώ.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Αλ Γκορ: Οι σκεπτικιστές της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι οι ‘ρατσιστές’ του σήμερα


Κάποια ημέρα οι σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής θα βλέπονται το ίδιο αρνητικά όπως οι ρατσιστές, ή τουλάχιστον έτσι λέει ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ.

Σε μια συνέντευξη με τον πρώην στέλεχος διαφημιστικής εταιρίας και συνεργάτη του Climate Reality Project, Alex Bogusky, που μεταδόθηκε από το Ustream την Παρασκευή (δείτε το όλο ΕΔΩ), ο Gore εξήγησε ότι, προκειμένου οι κινδυνολόγοι της κλιματικής αλλαγής να πετύχουν, πρέπει να "κερδίσουν τη συνομιλία" εναντίον εκείνων που αρνούνται ότι υπάρχει μια τέτοια κρίση. (Σχετικά: Bill McKibben: Η υπερθέρμανση του πλανήτη ευθύνεται για τον τυφώνα Irene)
«Θυμάμαι, πηγαίνοντας πίσω στο πρώτα χρόνια μου στο Νότο, όταν η επανάσταση για τα Πολιτικά Δικαιώματα εξελισσόταν, υπήρχαν δύο πράγματα που μου έκαναν πραγματικά εντύπωση", δήλωσε ο Γκορ. «Η γενιά μου παρακολούθησε τον Bull Connor να στρέφει την μάνικα στους διαδηλωτές για τα πολιτικά δικαιώματα και λέγαμε, “Πω πω! Πόσο βρώμικο και κακό είναι αυτό;” Η γενιά μου ρώτησε τους ηλικιωμένους,« Εξηγήστε μας και πάλι γιατί είναι εντάξει να γίνονται διακρίσεις εις βάρος ατόμων, επειδή το χρώμα του δέρματός τους είναι διαφορετικό; "Και όταν δεν μπορούσαν να απαντήσουν πραγματικά αυτό το ερώτημα με ακεραιότητα, η αλλαγή πραγματικά είχε αρχίσει".
(Σχ. ΚΟ: Ο Theophilus "Bull" Connor ήταν ο Επίτροπος για την δημόσια ασφάλεια στην πόλη του Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τα Αστικά Δικαιώματα, στις αρχές της δεκαετίας του ‘60. Έχοντας την διοικητική εποπτεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έγινε σύμβολο της μισαλλοδοξίας, καθώς έριχνε νερό με τις μάνικες και χρησιμοποιούσε σκυλιά της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων ήταν και παιδιά).
Ο πρώην αντιπρόεδρος θυμήθηκε πως η κοινωνία κατάφερε να περιθωριοποιήσει τους ρατσιστές και είπε ότι οι σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής πρέπει να ηττηθούν με τον ίδιο τρόπο.

«Δεύτερον, σχετικά με αυτή τη φράση «νίκη της συνομιλίας», συνέχισε. "Κάποτε οι φίλοι ή οι άνθρωποι με τους οποίους εργαζόσουν ή οι άνθρωποι με τους οποίους βρισκόσουν σε ένα κλαμπ, ήταν μία εποχή που τα ρατσιστικά σχόλια ακούγονταν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας και τα προηγούμενα χρόνια σαν κάτι απλά φυσικό. Στη συνέχεια ήρθε μια εποχή που οι άνθρωποι έλεγαν, «Έι, φίλε, γιατί μιλάς με αυτόν τον τρόπο, θέλω να πω ότι είναι λάθος. Δεν θέλω να συνεχίσουμε για αυτό μη μου μιλάς με αυτόν τον τρόπο. Απλά δεν το πιστεύω. "Αυτό συνέβη σε εκατομμύρια συνομιλίες και σιγά-σιγά η συζήτηση κερδήθηκε".

"Πρέπει να κερδίσουμε τη συνομιλία για το κλίμα", πρόσθεσε Γκορ.
Όταν Bogusky αμφισβήτησε την αναλογία, ρωτώντας εάν το επιστημονικό σκεπτικό πίσω από τους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να ταιριάξει με την αυτή τη σύγκριση καλού και το κακού με το ρατσισμό, ο Γκορ δεν υποχώρησε.
"Νομίζω ότι είναι το ίδιο, όπου η ηθική συνιστώσα εκφράζει την ανησυχία της και όταν τα πραγματικά περιστατικά την εκφράζουν, νομίζω ότι είναι σημαντικό αυτό να το βγάλουμε προς τα έξω», δήλωσε ο Γκορ.
Ο Γκορ επιτέθηκε επίσης στον κυβερνήτη του Τέξας Rick Perry, ο οποίος επέπληξε τους κινδυνολόγους της κλιματικής αλλαγής, στην προεκλογική εκστρατεία του και σε άλλους πολιτικούς που τολμούν να αμφισβητήσουν την ακρίβεια της επιστήμης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
"Πρόκειται για μια οργανωμένη προσπάθεια να επιτεθούν στη φήμη της επιστημονικής κοινότητας στο σύνολό της, να επιτεθούν στην ακεραιότητα της, και να τη συκοφαντήσουν με τα ψέματα που λένε επιστήμη για να βγάλουν λεφτά", δήλωσε ο Γκορ.
Δείτε το βίντεο:



ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...