15.8.11

Κομμάτια από την ιστορία…….

Το  1963, παραμονές Χριστουγέννων, ο Αθηναγόρας, για πρώτη φορά μετά το  σχίσμα, σπεύδει και συναντάται στα Ιεροσόλυμα με τον πάπα Παύλο 6ο. Το γεγονός αυτό ανάγκασε «τω καιρώ εκείνω» τον αγιορείτη μοναχό Θεόκλητο Διονυσιάτη ναγράψει:

Εγώ  παραμένω εμβρόντητος ακόμη. Η τολμηροτέρα φαντασία ουδέποτε θα μπορούσε  να συλλάβη τα γεγονότα της Ιερουσαλήμ κατά τας ημέρας των  Χριστουγέννων. Αλλά μαζί μου θα είναι εμβρόντητοι και πάντες οι  Ορθοδόξως σκεπτόμενοι.»![1][1]

Στις 7.12. 1965 ο Αθηναγόρας υπογράφει την άρση του αναθέματος κατά των Φράγκων, που έγινε το 1053!  Οι Φράγκοι όμως, είχαν αναθεματιστεί προηγουμένως, από την 8η Οικουμενική Σύνοδο το 879 επί αγίου Φωτίου! Ο Αθηναγόρας κατάργησε και αυτά τα αναθέματα;

Στις 25.7. 1967 ο πάπας Παύλος 6ος  πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη. Τον υποδέχεται στο Πατριαρχείο ο  Αθηναγόρας. Τον εισάγει στον Πατριαρχικό ναό. Εκεί τελείται ειδική  ακολουθία. Ο διάκονος του Πατριαρχείου αναπέμπει τη δέηση « Έτι δεόμεθα  υπέρ του Αγιωτάτου πάπα Ρώμης και του Αρχιεπισκόπου και Πατριάρχου ημών  Αθηναγόρα..»! Όταν ο Πατριάρχης  του πρόσφερε ένα επιτραχείλι του 16ου αιώνα, οι παριστάμενοι φώναζαν «άξιος, άξιος»!

Τον  Οκτώβριο 1967 ο Αθηναγόρας ανταποδίδει την επίσκεψη του πάπα στο  Βατικανό! Στο ναό του Αγίου Πέτρου, πάπας και Αθηναγόρας έλαβαν μέρος σε  θεαματική ελλειπή λειτουργία, χωρίς προσκομιδή, καθαγιασμό και  κοινωνία! Κατά την επίσκεψή του στο Βατικανό ο Αθηναγόρας είπε στον  πάπα, ότι είναι «φορεύς αποστολικής χάριτος και διάδοχος πλειάδος αγίων  ανδρών»!

Στις 21.3.1971 ο Αθηναγόρας με μήνυμά του στον πάπα αναγνωρίζει ως έγκυρα τα μυστήριά του!

Στις 15.7.1972 επί πατριαρχίας Δημητρίου ο ιερεύς του πατριαρχικού ναού κοινωνεί ομάδα τουριστών από Γαλλία και Βέλγιο!

Στις  29.11.1979 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη.  Τον υποδέχεται στο αεροδρόμιο ο πατριάρχης Δημήτριος. Στο πατριαρχείο  τελέσθηκε δοξολογία. Πάπας και πατριάρχης απήγγειλαν από κοινού το  «Πάτερ ημών»! Εψάλησαν οι «φήμες» και των δύο!
Στις 6.12.1987 ο πατριάρχης Δημήτριος μετέβη στο Βατικανό, όπου «συλλειτούργησε» με τον πάπα!

Το 1990 στο Σαμπεζύ της Ελβετίας υπογράφηκε  συμφωνία  των εκπροσώπων των Πατριαρχείων και άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, ότι οι  Μονοφυσίτες είναι Ορθόδοξοι, με αποτέλεσμα να επέλθη «κοινωνία» τους με  το Πατριαρχείο Αντιόχειας και εν μέρει με το Πατριαρχείο της  Αλεξάνδρειας!

Τον  Φεβρουάριο 1991 ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός Χαρκιανάκης  χοροστατεί σε οικουμενιστική λειτουργία στην Καμπέρα Αυστραλίας!
Στις  2.11.1991 στην ενθρόνισή του ο νέος πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε, ότι  θα συνεχίσει τη γραμμή των προκατόχων του Μελέτιου Μεταξάκη, Αθηναγόρα  και Δημητρίου!

Το  1993 υπογράφηκε με τους Παπικούς η Συμφωνία του Μπελεμέντ του Λιβάνου,  που τα Πατριαρχεία αναγνώρισαν ότι οι Παπικοί ήταν πάντα Ορθόδοξοι!

Το  2001 Η Νεοημερολογίτικη  Εκκλησία της Ελλάδος υποδέχτηκε τον Πάπα στην Ελλάδα!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...