22.3.11

Έργα αναστήλωσης ιστορικού τμήματος της Ιερουσαλήμ

Στην έγκριση εργασιών ανακατασκευής σε ένα διαφιλονικούμενο ιερό μέρος της πόλης, προχώρησε το Ισραήλ. Πρόκειται για το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ, το οποίο κατά το παρελθόν είχε πυροδοτήσει τη βία και η απόφαση ανοικοδόμησης, ανακοινώθηκε χτες από Ισραηλινούς κύκλους.

Η Πύλη Μουγκράμπι είναι το σημείο της έριδας για Μουσουλμάνους και Εβραίους, που διεκδικούν την κυριότητά της. Η πήλινη πρόσβαση κοντά στην Πύλη συνδέει τα ερείπια του Τείχους των Δακρύων, ενός αρχαίου ιουδαϊκού ναού με μια περιοχή που έχει ιερή υπόσταση και για τους δύο λαούς.

Εντός του Μαρτίου θα δοθεί η τελική έγκριση και οι εργασίες ανακατασκευής των ερειπίων, αφορούν το κομμάτι που βρίσκεται εντός των τειχών της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, κοντά σε ένα τζαμί, που θεωρείται το τρίτο ιερότερο μνημείο για τους Μουσουλμάνους, αλλά και δίπλα στα ερείπια δύο βιβλικών ιουδαϊκών ναών.

Όταν το 2000 το επισκέφθηκε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, τότε, Αριέλ Σαρόν ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις και ταραχές που στοίχισαν τη ζωή σε πολλά άτομα και των δυο πλευρών.

Την εξέλιξη των εργασιών θα την παρακολουθεί μια ομάδα ειδικών που θα προέρχονται από την Ευρώπη, την Τουρκία και την Ιορδανία, ώστε να διασφαλιστεί το γεγονός της προόδου των εργασιών, σύμφωνα με την ιστορική ταυτότητα του μνημείου.

newsbomb.gr
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...