6.10.10

Τα χαρτιά μου; Στην Κάρτα

tanea.gr
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Τέλος στη γραφειοκρατία και το χαρτοβασίλειο του Δημοσίου φιλοδοξεί να βάλει η κυβέρνηση με την καθιέρωση της Κάρτας του Πολίτη, στο πλαίσιο του στοιχήματος που έχει βάλει για εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλους τους φορείς.
Κλειδί για τις συναλλαγές των πολιτών με τη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και για τις ψηφιακές υπηρεσίες που λειτουργούν ή θα εγκαθιδρυθούν, θα αποτελέσει η νέα Κάρτα. Το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη διατύπωση των τεχνικών προδιαγραφών της Κάρτας, αλλά και του νομικού πλαισίου που θα απαιτηθεί για την καθιέρωσή της. Το υπουργείο συνεργάζεται στενά με τις αντίστοιχες αρχές σε Γερμανία και Γαλλία, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι απαιτούμενες ρυθμίσεις. Για την έκδοση των Καρτών υπάρχει ο εξειδικευμένος μηχανισμός στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που χρησιμοποιείται στις ταυτότητες και τα διαβατήρια. Ωστόσο, η τελική απόφαση για τον τρόπο έκδοσης της Κάρτας του Πολίτη θα ληφθεί σε επίπεδο κυβέρνησης.
Η λογική είναι η Κάρτα να μην περιλαμβάνει μεγάλο όγκο πληροφοριών, κάτι που απαντά σε όσους θεωρούν πως θα δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, θα περιέχει στοιχεία, όπως ο ΑΜΚΑ ή ο ΑΦΜ, με τα οποία θα ξεκλειδώνουν τα πληροφοριακά συστήματα που έχει ήδη το κράτος.
Για τον λόγο αυτόν μελετάται σε πρώτη φάση με την Κάρτα να επιτρέπεται η πρόσβαση σε τέσσερις κατηγορίες στοιχείων του πολίτη: δημοτολογίου, φορολογικά, ασφαλιστικά και αγροτικά.
Ετσι, για παράδειγμα, μέσω του ΑΜΚΑ που θα περιλαμβάνει η Κάρτα θα υπάρχει η δυνατότητα να ανατρέξει κάποιος στον ιατρικό φάκελο του πολίτη, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση από τον ίδιο των απαιτούμενων εγγράφων. Αντιστοίχως, η Κάρτα δεν θα περιέχει στοιχεία του φορολογικού φακέλου, αλλά μέσω του ΑΦΜ θα είναι δυνατή η πρόσβαση στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ή του ΣΔΟΕ προκειμένου να ληφθούν οι αναγκαίες πληροφορίες.
Παράλληλα θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα και θα χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό στοιχείο ταυτοπροσωπίας, όπου αυτό είναι αναγκαίο- για παράδειγμα, προκειμένου να ψηφίσει κάποιος ή κατά τις συναλλαγές του με μία τράπεζα.
Ηλεκτρονική ταυτότητα
Σε φορείς του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, που παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες, η Κάρτα θα χρησιμοποιείται επίσης ως ηλεκτρονική ταυτότητα και θα παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής για να πραγματοποιηθεί κάποια συναλλαγή.
Οπως επισημαίνεται, οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες θα αποθηκεύονται στην Κάρτα προαιρετικά και μόνον έπειτα από επιλογή του ίδιου του πολίτη. Προβλέπεται, για παράδειγμα, σταδιακά να μπορεί να αποθηκεύει ψηφιακά πιστοποιητικά.
Προχωρεί σε όλη την Ευρώπη
Η ΧΡΗΣΗ έξυπνων καρτών μετράει ήδη δεκαετίες. Πρόγονοί τους θεωρούνται οι πιστωτικές κάρτες που άρχισαν να εκδίδονται από τη δεκαετία του 1950.
Μεμονωμένα οι έξυπνες κάρτες χρησιμοποιήθηκαν στη Γερμανία από το 1967, στην Ιαπωνία το 1970 και στις ΗΠΑ το 1972.
Σύμφωνα με έρευνα της Ε.Ε., οι έξυπνες κάρτες έχουν εφαρμογή σε τραπεζικές συναλλαγές σε ποσοστό 27%, στο σύστημα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας κατά 18% και στο εμπόριο σε ποσοστό 15%.
Η Κάρτα του Πολίτη έχει καθιερωθεί ή ετοιμάζεται να καθιερωθεί σε έναν μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών, όπως οι Αυστρία, Βέλγιο, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία και χρησιμοποιείται ως ψηφιακή και φυσική ταυτότητα, αλλά και για άλλες υπηρεσίες ανάλογα με το κράτος- μέλος.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Εσθονίας, όπου η Κάρτα περιλαμβάνει πληροφορίες όπως όνομα, επίθετο, φύλο, ημερομηνία και τόπο γέννησης, προσωπικό κωδικό, φωτογραφία και υπογραφή, ενώ ειδικά για τους αλλοδαπούς που διαμένουν νόμιμα έχει και δεδομένα για τις άδειες παραμονής και εργασίας.
tovima.gr

«Ανήσυχη» η Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δήλωσε ότι ανησυχεί για την «Κάρτα του Πολίτη» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ωστόσο δεν μπορεί να πάρει επίσημα θέση πριν παρουσιαστεί το αντίστοιχο νομοσχέδιο.
«Φυσικά και ανησυχούμε για την Κάρτα του Πολίτη, αλλά δεν μπορούμε να επιλαμβανόμεθα με βάση δημοσιεύματα» δήλωσε ο Χρίστος Γεραρής. «Όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει επισήμως το περιεχόμενο του σχετικού νομοσχεδίου, και, πολύ περισσότερο, όταν το θέσει προς δημόσια διαβούλευση, η Αρχή θα τοποθετηθεί» είπε.
Των δηλώσεων είχαν προηγηθεί παρατηρήσεις της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, η οποία αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί η πολυχρηστική κάρτα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και δεδομένων:
«Υπάρχει τέτοια αυστηρότητα στο επίπεδο των ασφαλιστικών καλύψεων εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών, που η πάσα παράβαση εκ μέρους του ασφαλισμένου, παραδείγματος χάριν το κάπνισμα, μπορεί να συνεπάγεται ακύρωση συμβολαίου. Αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά, η επαπειλούμενη γενίκευση κανόνων υπό το πρόσχημα της τεχνολογίας, θα καταργήσει την Αρχή σας ως Αρχή» δήλωσε η κ. Κανέλλη.

Για τις κάμερες
Ο κ. Γεραρής επανέλαβε την αντίθεση της Αρχής στην τοποθέτηση καμερών από την Αστυνομία με απλή επίκληση των αρμοδιοτήτων της. Είπε ότι οι κάμερες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας και ασφάλειας, την αποτροπή και καταστολή σοβαρών αξιόποινων πράξεων και τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Δεδομένου, όμως, ότι δεν υπάρχει νόμος που να το προβλέπει αυτό ρητά, η Αρχή δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης.
«Το ότι υπάρχει ένας "νόμος Δένδια" που λέει ότι η Αστυνομία θα τις βάζει όπου θέλει, αυτό είναι αντισυνταγματικό. Αν όμως στείλω στη ΓΑΔΑ ανθρώπους, οι εισαγγελείς θα πούνε πως δεν έχουμε αρμοδιότητα» ανέφερε.
Τέλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης εξέφρασε επιφυλάξεις για τη φημολογούμενη ενοποίηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, για λόγους δημοσιονομικούς.
Ο κ. Κακλαμάνης υπενθύμισε πως η ύπαρξη των πέντε ανεξάρτητων Αρχών είναι θεσπισμένη συνταγματικά και πως «κανένα από τα μέλη της ΑΔΑΕ δεν συνήργησε στη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών […] Το δημοσιονομικό είναι το λιγότερο» εκτίμησε.


σχόλια
Η προτεινόμενη από την κυβέρνηση “κάρτα του πολίτη”, ανακοινώνεται πρώτα απ’ όλα ώστε με το σύστημα της “ανοιχτής διακυβέρνησης” να γνωρίζει ποιες είναι οι αντιδράσεις των πολιτών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στην ουσία του πιο φριχτού φακελώματος που θα έχει περάσει στην ιστορία της ανθρωπότητας, όπου με την επίδειξη της κάρτας, είτε στο δημαρχείο, είτε στο ΙΚΑ, είτε σε Τράπεζες, είτε αλλού, ο συνομιλητής του “θύματος” να είναι σε θέση, νόμιμα ή παράνομα (αυτό είναι το πιο εύκολο) να μαθαίνει όλα τα απόρρητα δεδομένα, υγείας (ώστε η ασφαλιστική εταιρεία να πληροφορείται ότι χρειάζεται για να μη σε δεχτεί σε ασφαλιστικό συμβόλαιο ή να σου θέσει δυσβάστακτους όρους), υιοθεσίας (ποιος είναι ο πραγματικός σου πατέρας) κλπ στοιχεία που θα εμπορεύονται σε άλλες εταιρείες προσωπικών δεδομένων που ήδη υπάρχουν στην αγορά. Για το τελευταίο ψάξτε να βρείτε στην Google Search εταιρείες που πουλάνε email ανυποψίαστων πολιτών, για διαφημιστικούς σκοπούς.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο κάρτας του πολίτη, είναι αντίθετο προς την εθνική νομοθεσία μας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, που ως ειδικός νόμος υπερισχύει και οιουδήποτε νέου νομοθετήματος της κυβέρνησης, αλλά επίσης είναι αντίθετο προς την κοινοτική οδηγία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, που ως κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει και της εθνικής μας νομοθεσίας και ακόμα μάλιστα και τυχόν συνταγματικής μας διάταξης (που ούτως ή άλλως δεν υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα).
Αν η κυβέρνηση – που εκπορεύεται από μια ομάδα δήθεν ανοιχτόμυαλων συμβούλων αδρά αμοιβόμενων και μη υπόλογων παρά μόνο στον εργοδότη πρωθυπουργό τους – τολμήσει και θεσμοθετήσει τέτοιο νομικό “έκτρωμα”, με τη λόγική “εμείς θεσμοθετούμε και πάμε μπροστά και όποιος έχει αντίρρηση, ας πάει στα δικαστήρια, η αντίδραση του λαού πρέπει να είναι άμεση.
Σαν πρώτο βήμα, θα πρέπει να γίνει έγγραφη καταγγελία πολιτών στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, με βάση ειδικό έντυπο που διατίθεται από το διαδίκτυο, για βαρειά και μεγάλης έκτασης παράβαση του κοινοτικού δικαίου και συγκεκριμένης μάλιστα κοινοτικής οδηγίας. Τη συνέχεια θα τη δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ειδικές ταχύτατες διαδικασίες που θα καταλήξουν σε βαρειά πρόστιμα της χώρας μας και παραπομπή της στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Όσο και αν νομίζετε κύριοι ανεύθυνοι σύμβουλοι του κ. Πρωθυπουργού ότι θα τη βγάλετε καθαρή, και δεν θα δώσετε λόγο παρά μόνο στο αφεντικό σας, να είστε σίγουροι ότι θα σας κυνηγήσουμε για όποια ζημιά – πέραν των άλλων – προκαλέσετε στο κράτος και σε όλους μας αν φάμε πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα φροντίσουμε να εισπραχθεί από τις προσωπικές περιουσίες σου, με διαδικασίες ανάλογες με εκείνες που ετοιμάζουν για τους μη πολιτικούς δράστες της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...