30.9.10

Ηλεκτρονικές αποδείξεις κατά της φοροδιαφυγής 29/9

Θα χορηγηθεί από τις τράπεζες ή εναλλακτικά από το υπουργείο Οικονομικών σε κάθε πολίτη

Μία καινοτομία έρχεται στην ζωή μας το επόμενο διάστημα και πρόκειται για την ηλεκτρονική κάρτα πληρωμών. Να σημειωθεί ότι η αρχική σκέψη στο υπουργείο Οικονομικών ήταν η χορήγηση κάρτας με barcode σε κάθε πολίτη για την καταγραφή των συναλλαγών.


Ωστόσο αυτό εγκαταλείπεται και στη θέση του προωθείται η χορήγηση καρτών από τις τράπεζες ή εναλλακτικά από το υπουργείο Οικονομικών. Αν και λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο, όπως είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, η κάρτα αυτή θα φέρει τον ΑΦΜ κάθε πολίτη, θα χορηγείται είτε από κάθε τράπεζα ξεχωριστά είτε από το ΥΠΟΙΚ και μέσω των υποδομών του POS που έχουν τα καταστήματα, θα εγγράφονται στον λογαριασμό του πολίτη οι πόντοι από τις αποδείξεις.
Με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών θα έχει εικόνα του τζίρου και θα μπορεί να ελέγχει τις ροές ΦΠΑ και να κάνει διασταυρώσεις. Παράλληλα χορηγείται κίνητρο στο πολίτες, αφού μέσω της κάρτας θα φαίνονται οι συναλλαγές που έχουν κάνει κατά τη διάρκεια της κάθε χρήσης και έτσι δεν θα χρειάζεται να μαζεύουν όλο τον όγκο των αποδείξεων που απαιτείται να κάνουν σήμερα, ώστε να δικαιολογήσουν το αφορολόγητο. Εξετάζεται, όπως είπε ο υπουργός, εάν η κάρτα αυτή θα είναι χρεωστική, ώστε να διευκολύνεται και ο περιορισμός της χρήσης μετρητών. Παράλληλα, προωθείται η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΠΣ και τις τράπεζες.
Ανακοινώθηκε ακόμη η στενή συνεργασία για τη λειτουργία επαγγελματικών λογαριασμών και τη μείωση της χρήσης των μετρητών, κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του φορολογικού νόμου και η συμμετοχή των τραπεζών σε προγράμματα του Δημοσίου.

imerisia.gr

Αγορές αγαθών οnline με την Εφορία

Ηλεκτρονική κάρτα από τις τράπεζες αντί αποδείξεων για τις συναλλαγές με επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Σε μια ηλεκτρονική κάρτα που θα μπορούν να προμηθευτούν οι πολίτες από τις αρχές του ερχόμενου έτους από τις τράπεζες θα καταγράφονται όλες οι αγορές και οι συναλλαγές τους με επιχειρήσεις και επαγγελματίες προκειμένου να απαλλαγούν από τη συγκέντρωση αποδείξεων με τον παραδοσιακό τρόπο της εκτύπωσης από τις ταμειακές μηχανές. 
Με τη μεγάλη αυτή αλλαγή το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές μεταξύ πολιτών και επιχειρήσεων και το σημαντικότερο, τον ΦΠΑ που έχουν εισπράξει οι επιτηδευματίες. Με αυτό τον νέο τρόπο συναλλαγών που έχει υποδείξει στην κυβέρνηση η τρόικα ως τη ριζοσπαστική λύση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει κάθε ημέρα πόσο ΦΠΑ εισπράττουν τα καταστήματα και στη συνέχεια θα μπορεί να διασταυρώσει αυτόματα αν αποδόθηκαν τα ποσά.
Ωστόσο, η εφαρμογή του συστήματος αυτού απαιτεί σοβαρή προετοιμασία και ηλεκτρονική υποδομή που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει το Δημόσιο. Γι΄ αυτόν τον λόγο εξετάζεται η συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα ώστε οι τράπεζες να εκδίδουν τη σχετική κάρτα η οποία δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα είναι χρεωστική ή και πιστωτική. 
Ο λόγος που η κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια των τραπεζών είναι απλός. Τα τραπεζικά δίκτυα είναι ήδη συνδεδεμένα με τα περισσότερα καταστήματα της χώρας με τις ειδικές συσκευές ΡΟS από τις οποίες περνούν οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για να χρεώνονται οι αντίστοιχοι λογαριασμοί. 
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, είπε ότι «το υπουργείο Οικονομικών και γενικά η κυβέρνηση θέλουν να προωθήσουν μια σειρά από ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Ενα παράδειγμα έχει να κάνει με τη χρήση μιας κάρτας, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να καταγράφονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές του και έτσι να μη χρειάζεται να συλλέγει αποδείξεις. Σε αυτό ανοίξαμε μια συζήτηση με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για την υλοποίηση ενός συστήματοςπου θα δίνει κατά κάποιον τρόπο πόντους σε κάθε πολίτη τους επόμενους μήνες, ώστε να μπορέσουμε το 2011 να πάμε σε μια μετάβαση ηλεκτρονικών αποδείξεων και ηλεκτρονικών υπηρεσιών»
Ενα δεύτερο παράδειγμα έχει να κάνει με τη χρήση ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με το τραπεζικό σύστημα, αλλά και με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (το σύστημα ΤΑΧΙS), για την πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών, ώστε το υπουργείο Οικονομικών να έχει εικόνα του ΦΠΑ. 
Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί το υπουργείο θα έχει εικόνα του τζίρου σε διαφορετικά καταστήματα. Τα στοιχεία θα διασταυρώνονται με τις δηλώσεις απόδοσης ΦΠΑ που θα υποβάλλουν στο σύστημα ΤΑΧΙS οι επιχειρηματίες. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι «είναι ένας τρόπος να εξοικειωθεί ο πολίτης με τη λογική της χρεωστικής κάρτας γιατί έτσι περνάμε όλο και περισσότερο στη μη χρήση μετρητών, που είναι απαραίτητο για το ελληνικό οικονομικό σύστημα. Συνδυάζεται το μέτρο αυτό με όλες τις ρυθμίσεις που έχει το νέο φορολογικόπλαίσιο για τη χρήση όλο και λιγότερων μετρητών στην ελληνική οικονομία και για την αποτύπωση και στα φορολογικά έσοδα της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας». Βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν θα αποκλειστούν οι συναλλαγές με μετρητά όπως γίνεται σήμερα, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να εκδίδονται αποδείξεις από τις ταμειακές μηχανές.
tovima.gr
ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...